EU-sancties tegen geldschieters Hamas en Islamitische Jihad

12 EU-sancties tegen geldschieters Hamas en Islamitische Jihad

AMSTERDAM – De Europese Unie bestraft nog eens zes personen en drie bedrijven voor het financieren van Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). De twee organisaties staan al op de Europese lijst van terroristische organisaties.

De EU legt sancties op aan drie bedrijven van de Sudanese zakenman Abdelbasit Hamza Elhassan Mohamed Khair, hebben de EU-lidstaten besloten. De investeringsvehikels dienen om Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad van inkomsten te voorzien, zegt de unie. Hamza mag sinds januari al de EU niet meer in en zijn persoonlijke tegoeden daar zijn sindsdien bevroren. Europese burgers en bedrijven mogen verder geen zaken met hem doen. Die laatste twee strafmaatregelen gelden nu ook voor zijn bedrijven.

Onder meer de Verenigde Staten pakten Hamza al eerder aan. Ze wezen er toen op dat hij niet alleen een belangrijke rol speelt in financiering van Hamas, maar ook de democratiseringsbeweging in Sudan helpt neer te slaan. De EU straft twee leden van het politieke bureau van Hamas. Verder plaatst de EU een Hamas-kopstuk op de sanctielijst die de buitenlandse investeringsportefeuille van de beweging beheert en aandeelhouder en bestuurder is van meerdere Hamas-bedrijven. Tevens wordt een PIJ-functionaris gestraft die een stichting beheert die Iraans geld naar de families van PIJ-strijders sluist. Ook een geldwisselaar die bij dat doorsluizen assisteert en een hoge functionaris van de Islamitische Revolutionaire Garde komen op de nieuwe lijst. (De Telegraaf)…[+]