Pakittow: “Recht en waarheid maken vrij”

pakittow

PARAMARIBO – “Recht en waarheid maken vrij.” Zo reageerde Stephano Biervliet, beter bekend als Pakittow, gisteren tijdens zijn laatste woord in de rechtszaal, waar hij verdacht wordt van opruiing en poging tot doodslag. Hij is tevreden met zijn ervaring als jongste politicus.

In gesprek met Times of Suriname geeft hij aan alles aan de rechter over te laten. “Ik blijf een activist en blijf gebruikmaken van mijn grondrechten. Dat is wat ik heb gedaan.” Hij zegt dat president Chandrikapersad Santokhi hem persoonlijk kent en vaker naar zijn protestacties is geweest. Volgens hem weet de president dat hij zich niet bezighoudt met vernielingen en plunderingen. “De overheid heeft gefaald en dat is al het bewijs. De president heeft aangegeven dat de veiligheidsdiensten van Suriname hebben gefaald.” Pakittow zegt dat er goede agenten zijn die hem hebben geadviseerd wat hij moest doen. Een advies was om de richtlijnen van de politie op te volgen.

Pakittow ontkent enig strafbaar feit te hebben gepleegd. Hij had opgeroepen tot een vreedzame demonstratie, maar volgens zijn raadsman hebben kwaadwilligen misbruik gemaakt van de situatie, waardoor de demonstratie uit de hand liep. De verdediging benadrukt dat Pakittow de menigte meerdere malen tot rust heeft gemaand. De raadsman stelt dat de soundtruck waarvan Pakittow gebruikmaakte, was toegestaan. “Uit het onderzoek is gebleken dat Biervliet te allen tijde de instructies van de politie heeft opgevolgd”,  zegt de advocaat. Er mocht geen opruiende muziek worden afgespeeld, hoewel dit onder druk van omstanders toch gebeurde, zonder opdracht van Pakittow. De raadsman zegt dat de vreedzame demonstratie niet langer dan dertig minuten heeft geduurd voordat deze door anderen werd overgenomen. “Pakittow heeft slechts gebruik willen maken van zijn grondrecht om vreedzaam te betogen”,  aldus de raadsman.

Vervolgingsambtenaar Sharda Ramdayal reageerde in haar betoog dat het volk was opgeroepen tot een vreedzaam protest. Ze erkent dat Pakittow op momenten de mensen tot rust heeft gemaand, maar vindt dat hij als leider van de protestactie had moeten ingrijpen, vooral toen het parlementsgebouw werd bestormd en personen op de truck stonden en opruiende opmerkingen maakten. Ze benadrukt dat Pakittow had kunnen ingrijpen om de veiligheid te waarborgen, maar dat hij dit heeft nagelaten. “Hij reed door de binnenstad en zag hoe alles werd geplunderd. Hij heeft de mensen niet tot orde geroepen. De veiligheidsmensen werden met flessen bekogeld,” aldus Ramdayal. WJ…[+]