Spotify verwijdert muziek van pro-Russische artiesten

spotify-playlist

RUSLAND – Muziekdienst Spotify is begonnen met het verwijderen van Russische artiesten die de oorlog in Oekraïne steunen. Eerder sloot Spotify al het kantoor in Moskou, sloot het diensten af in het land en sprak het steun uit aan Oekraïense medewerkers. Artiesten als Lyube, Grigory Leps, Oleg Gazmanov, Polina Gagarina en Shaman zijn volgens The Moscow Times niet meer te vinden op de streamingdienst.

Tegenover de Russische krant bevestigt de muziekdienst dat de muziek is verwijderd. “In onze regels staat duidelijk dat we actie ondernemen wanneer content in strijd is met ons beleid of lokale wetten”, schrijft het bedrijf in een brief. In 2022 sloot Spotify het kantoor in Rusland “voor onbepaalde tijd” als reactie op de inval van Rusland in Oekraïne. Het bedrijf liet weten “individuele ondersteuning” te bieden aan medewerkers van het kantoor in Moskou, net als aan de “wereldwijde gemeenschap van Oekraïense medewerkers”.

De muziekdienst besloot zich kort daarna volledig terug te trekken uit Rusland, omdat het land een nieuwe wet had ingevoerd die het illegaal maakt om gebeurtenissen te melden die het Russische leger in de problemen zouden kunnen brengen. “Spotify is nog steeds van mening dat het van cruciaal belang is om te proberen onze service in Rusland operationeel te houden en zo te voorzien in betrouwbaar, onafhankelijk nieuws en informatie uit de regio”, liet het bedrijf weten. (NU.nl)…[+]