Tesla levert meer auto’s af na slecht eerste kwartaal

Tesla

AUSTIN – De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s, Tesla, heeft in het tweede kwartaal van dit jaar bijna 444 duizend auto’s geleverd aan klanten, aanzienlijk meer dan de 387 duizend stuks in het voorgaande kwartaal.

Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar gaat het om een afname van 4,8 procent. De leveringsaantallen zijn boven de verwachtingen van marktkenners. Volgens het bedrijf werden er in het tweede kwartaal bijna 411 duizend auto’s gebouwd. In de eerste drie maanden van dit jaar waren dat er ruim 433 duizend.

Het eerste kwartaal van dit jaar was het slechtste kwartaal in jaren voor Tesla. Dat kwam door een afzwakkende vraag naar elektrische auto’s en felle concurrentie van andere autoproducenten, vooral uit China. Ook had het bedrijf last van een vermoedelijke brandstichting in de autofabriek nabij Berlijn, waardoor de productie vertraging opliep.

Topman Elon Musk kondigde eerder dit jaar een reorganisatie aan waarbij wereldwijd meer dan 10 procent van de banen wordt geschrapt. In werkelijkheid verdwijnen er veel meer banen. Bij de producent van elektrische auto’s werken in totaal ongeveer 140 duizend mensen.

Een andere tegenvaller voor Musk is het nieuwe model Cybertruck, waarvan de introductie grote vertraging opliep. Het gaat om het eerste nieuwe model voor Tesla in jaren. De in Austin gevestigde autofabrikant moest dit jaar zijn prijzen flink verlagen om te proberen de verkopen op peil te houden. Musk zei eerder dat Tesla begin volgend jaar nieuwe en betaalbare modellen gaat uitbrengen, hoewel het bedrijf weinig details hierover gaf. (De Telegraaf)…[+]