Lucien Vriese met staatseer naar laatste rustplaats gebracht

5 Lucien Vriese met staatseer naar laatste rustplaats gebracht

PARAMARIBO – De onlangs overleden komediant Lucien Vriese, alias Pleffo, is gisteren met staatseer naar zijn laatste rustplaats gebracht. Hij was opgebaard in het mortuarium van ‘s Lands Hospitaal, waarna hij werd vervoerd naar zijn woonplaats waar buurtbewoners de gelegenheid kregen om afscheid van hem te nemen.

Vriese was bekend van het legendarische trio van de komedieserie 1 en 1 is 3 en was ook jarenlang lid van de culturele organisatie NAKS. Siegmien Staphorst, voorzitter van NAKS, zei in een korte toespraak dat het land met het heengaan van Lucien een markante Surinamer verliest. “A fiti dat onze Lucien kies a grani dati we tak ing tangi foe alla san san a doe gi NAKS, ing famiri en Sranan. We zijn hem dankbaar voor zijn bijdrage binnen de organisatie”, aldus Staphorst. Zijn lichaam werd daarna dansend naar het NAKS-theater vervoerd, waar het stoffelijk overschot voor enkele minuten werd opgebaard. Op het terrein van NAKS hebben leden en sympathisanten in hun prachtige culturele klederdracht middels zang en dans afscheid genomen van hun gewaardeerde voormalige lid.

Robby Berenstein, voorzitter van C-47 en tevens lid van voetbalvereniging Tourtonne All Stars, waar Lucien jarenlang zijn krachten heeft gegeven, heeft ook een toespraak gehouden tijdens de uitvaartdienst. Berenstein herinnerde hem als een aardige trainer. “Het was altijd fijn en we hebben een aantal activiteiten ontplooid. Tijdens zijn ziekte is hij ons komen bezoeken. Hij was veelzijdig en heeft zich ook van zijn muzikale artistieke kant laten zien. We zijn samen op reis gegaan in binnen- en buitenland. Hij was altijd iemand op wie we konden rekenen tot aan zijn dood. De rode draad die liep door het leven van Pleffo was trouw. Hij is trouw geweest aan de organisaties waar hij lid van was. Ik denk niet dat u moet treuren, Pleffo bing de wan man san bing gridie gie Afrikan spritualiteit en in Afrikan spritualiteit i ne dede a skien en gwe maar a jeje e tang libi”, besloot hij zijn toespraak.

Ook de kinderen en kleinkinderen van wijlen Vriese kwamen aan het woord. Zij spraken vol liefde over hun vader en opa. Op een komische manier namen Clifton Braam, Glenn Huisden en Daniëlle Dorder afscheid van hun trouwe vriend en makker. Braam benadrukte dat het overlijden van Lucien niet als een verlies gezien moet worden. “Als we alles wat Lucien achterlaat voor ons en alle mooie momenten koesteren, en hij stond erop dat de boodschap van elke 1 en 1 is 3 goed naar buiten kwam, dan is het geen verlies. Ga door het leven als hoe Lucien door het leven is gegaan. Hij kon overal gaan met opgeheven hoofd. Wij gingen voor normen en waarden”, aldus Braam. Glenn Huisden deelde mee dat vanaf dit moment 1 en 1 is 3 geschiedenis is. “Oe no bel moro e aksi foe 1 en 1 is 3 want a no oenoe o tik op maar na Lucien o tik op”, zei Huisden op een komische manier…[+]