Britse exitpoll wijst op monsterzege voor Labour partij

01-labour

LONDON – De eerste Labour-regering sinds 2005 is aanstaande in het Verenigd Koninkrijk. Partijleider Keir Starmer wordt de nieuwe premier. De Britse Conservatieven onder leiding van premier Rishi Sunak koersen af op een enorme nederlaag, blijkt uit de exitpoll.

De Britten kozen donderdag een nieuw Lagerhuis. De grootste partij vormt de regering en de partijleider wordt premier. Volgens de peiling wint Labour 410 zetels, een absolute meerderheid. De definitieve uitslag zit daar naar verwachting niet ver vanaf, wat betekent dat de partij van Starmer een ongekende comeback maakt: in 2019 zakte Labour nog naar 202 zetels, het laagste aantal sinds 1935.

De Conservatieven krijgen een mokerslag te verwerken: volgens de peiling gaan ze van 372 naar 131 zetels, hun grootste nederlaag uit de geschiedenis. Het vormt het roemloze einde van een regeerperiode van veertien jaar. De derde partij, de Liberal Democrats, gaat naar verwachting van 8 naar 61 zetels en de Scottish National Party zakt van 48 naar 10 zetels. Reform UK van Nigel Farage, dat voor het eerst meedeed aan verkiezingen, krijgt naar schatting 13 zetels.

Labour-leider Starmer schreef na de publicatie van de exitpeiling op X: “Aan iedereen die campagne heeft gevoerd voor Labour tijdens deze verkiezingen, aan iedereen die op ons heeft gestemd en hun vertrouwen in onze veranderde Labourpartij hebben gestoken – dank u wel.” Zijn partij wil onder meer de arbeidsmarkt en het asielsysteem hervormen. Ook moet het makkelijker worden om infrastructuur aan te leggen en woningen te bouwen. Daarnaast wil Labour een nationaal investeringsfonds opzetten om de energietransitie te versnellen.

In de aanloop naar de verkiezingen stonden thema’s als wachtlijsten in de gezondheidszorg, inflatie en bestaanszekerheid en illegale migratie centraal, zei onderzoeker Rem Korteweg van Instituut Clingendael eerder tegen NU.nl. “In de afgelopen jaren zijn veel dingen gebeurd waar de gemiddelde Brit heel kritisch over is.” (NU.nl)…[+]