“Suriname gaf onjuiste informatie Pikin Saron-incident aan OAS”

3-Suriname-gaf-onjuiste-informatie-Pikin-Saron-incident-aan-OAS

PARAMARIBO – “Suriname gaf onjuiste informatie over het Pikin Saron-incident aan de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS)”, betoogde raadsman Milton Castelen gisteren in zijn pleidooi bij de behandeling van de strafzaak tegen zes verdachten in de Pikin Saron-case. Hij gaf daarbij aan dat er zou zijn gerapporteerd dat twee mannen zijn doodgeschoten, omdat zij vier agenten hebben vermoord.

Het klopt volgens Castelen niet dat vier agenten zijn vermoord. Hij heeft dat kenbaar gemaakt. Volgens hem is er een geheime procedure gestart tegen Suriname dat zich moet verantwoorden waarom die onjuiste informatie is gegeven. “Het is een geheime procedure”, aldus de raadsman. Bij de behandeling van de strafzaak waren er gisteren veel inheemsen, onder wie familieleden van de verdachten, dorpsbesturen en vertegenwoordigers van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden Suriname (VIDS) aanwezig. Activiste Audrey Christiaan zegt aan de krant dat zij en nog vijf andere personen niet zijn toegelaten tot de rechtszaal, omdat er al veel personen in de zaal zaten. “Er moet geen beperking zijn bij het toelaten van personen voor een openbare zitting, maar het was wel beperkt”, aldus Christiaan.

Cylene France, directeur Bureau VIDS, zegt aan Times of Suriname dat zij zich niet kan voorstellen dat er verkeerde informatie door Suriname zou zijn verschaft. Zij heeft tijdens het pleidooi van Castelen vernomen dat er verkeerde informatie over het incident van Pikin Saron is gegeven. “Het gaat boven mijn verstand. Ik kan niet positief hierop reageren”, aldus France. Zij geeft aan dat de VIDS ook informatie heeft verschaft aan instituten en de Verenigde Naties. Er was een schrijven aan de Staat gericht, maar die heeft niet gereageerd. Zij vindt het jammer dat de Staat niet heeft gereageerd, waardoor vragen onbeantwoord zijn gebleven. France zegt dat zij als directeur Bureau VIDS streeft naar een onafhankelijk en rechtvaardig proces voor de zes verdachten. “Ik geloof dat de Surinaamse rechtstaat ook daarvoor staat. Ik hoop dat de Staat het proces ondersteunt en niet vertragend gaat werken.” In deze zaak krijgen de verdachten rechtsbijstand van raadslieden Castelen, Murwin Dubois, Pamela Karg, John Ferdinand en Derrick Veira. WJ…[+]