Vragen over naamsverandering en paspoort Bordo blijven onbeantwoord

4 Vragen over naamsverandering en paspoort Bordo blijven onbeantwoord

PARAMARIBO – Vragen over hoe Joël ‘Bordo’ Martinus legaal een naamsverandering kon ondergaan en een Surinaams paspoort kon verkrijgen ondanks dat hij gezocht werd door justitie, blijven onbeantwoord. Gespeculeerd wordt dat krachten op hoge posities in het land mogelijk een rol hebben gespeeld om de in ongenade gevallen ‘voorbeeldfiguur’ van vele Surinaamse jongeren uit handen van de Surinaamse justitie te houden. Autoriteiten,onder wie buitenlandminister Albert Ramdin, reageren schouderophalend op vragen van journalisten.

Ramdin werd donderdag om informatie gevraagd, maar gaf aan onvoldoende geïnformeerd te zijn over de processen rond de naamsverandering en het paspoort dat aan Bordo is verstrekt. De minister leek zelfs nauwelijks op de hoogte te zijn van het feit dat Bordo een naamsverandering had ondergaan.

Bordo is inmiddels aangehouden in Brazilië, waar hij een nieuw leven trachtte te beginnen als ondernemer. Nu wordt nagegaan of hij teruggestuurd zal worden naar Suriname. Frankrijk heeft intussen om zijn uitlevering gevraagd. Bordo is in Frankrijk bij verstek veroordeeld voor drugssmokkel. In Suriname wordt hij vervolgd voor zeer zware misdrijven, waaronder zelfs betrokkenheid bij een moordgeval.

Minister Ramdin kon ook hierover niet veel zeggen en verwees naar het Openbaar Ministerie voor verdere uitspraken. Hij gaf wel aan dat er een uitleveringsverdrag bestaat tussen Brazilië en Frankrijk. Met Suriname heeft Brazilië volgens de minister enkele afspraken, maar het betreft geen gedetailleerd uitleveringsverdrag…[+]