Leerlingen socialer en geconcentreerder na half jaar smartphoneverbod
AMSTERDAM – Middelbare scholieren zijn onderling socialer en volgen lessen met meer focus sinds telefoons niet meer welkom zijn in de klas. Dat zeggen leraren en schoolleiders van bijna zeshonderd Nederlandse middelbare scholen.
Staatssecretaris Mariëlle Paul van Onderwijs noemt afspraken met middelbare scholen om telefoons te weren “een schot in de roos”. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap liet een half jaar na de invoering van het smartphoneverbod een onderzoek uitvoeren naar de naleving en effecten. De uitkomsten daarvan blijken grotendeels positief.
Leerlingen en leraren pasten zich vlot aan de nieuwe situatie aan. “Leerlingen praten meer met elkaar, letten beter op in de les en steken daar ook meer op”, zegt Paul. “Bovendien zeggen scholen in het onderzoek dat ze goed uit de voeten kunnen met dit beleid en geen extra hulp of ondersteuning nodig hebben.” Dat leerlingen meer tijd aan elkaar besteden, zorgt er op enkele scholen wel voor dat er meer opstootjes en ruzies ontstaan. Scholen denken dat dit komt doordat leerlingen zich sneller vervelen en zichzelf meer moeten vermaken zonder hun telefoons.
Alle scholen die aan het onderzoek deelnamen, hebben maatregelen getroffen om telefoons uit de klas te houden. Een deel van de scholen deed dat al voordat de landelijke afspraken er kwamen, voor andere scholen werkten die landelijke regels als stok achter de deur. Zij konden de afspraken gebruiken om in gesprek te gaan met ouders, leerlingen en personeel. Op de scholen mogen mobiele telefoons alleen gebruikt worden als ze noodzakelijk zijn voor de les, bijvoorbeeld over mediawijsheid. Als een leerling een telefoon bij zich moet dragen vanwege medische redenen, wordt daarvoor ook een uitzondering gemaakt. Zijn die dingen niet aan de orde, dan is de regel vaak ‘telefoon thuis of in de kluis’.
Na de zomervakantie zijn mobiele telefoons ook niet meer welkom op basisscholen en in het gespecialiseerd onderwijs. Op de meeste van die scholen geldt al een smartphoneverbod, al nemen basisschoolleerlingen sowieso minder vaak een telefoon mee dan leerlingen op de middelbare school. Het ministerie zegt de effecten van de landelijke afspraken in de gaten te blijven houden. Volgend jaar komen betrokkenen uit het basis-, voortgezet- en gespecialiseerd onderwijs bij elkaar om te bekijken of er aanvullende maatregelen nodig zijn, zoals een wettelijk verbod. (NU.nl)…[+]