Na extreme hitte heeft Californië nu te maken met grote bosbranden
VS – Aan de wekenlange extreme hitte in het westen van de Verenigde Staten lijkt voorlopig een einde te zijn gekomen. De afgelopen tijd werden in onder meer Californië, Arizona, Nevada, Oregon, Washington en Idaho vele temperatuurrecords gebroken. Op veel plaatsen was de temperatuur ver boven de 40 graden.
De hitte trekt nu oostwaarts richting het midwesten en de oostkust van de Verenigde Staten. Ook steden als New York, Washington en Baltimore worden gewaarschuwd voor temperaturen die richting de 40 graden gaan. Tientallen miljoenen Amerikanen gaan gebukt onder de hitte, hoewel dat in sommige delen van het land niet ongewoon is voor deze tijd van het jaar.
Door de hitte zijn drie wandelaars in natuurpark Canyonlands in de staat Utah overleden. Tijdens een wandeling raakte de groep verdwaald en had geen water meer. De groep kon zelf nog de hulpdiensten alarmeren, maar de hulp kwam helaas te laat. Hoewel in Californië de extreme hitte voorlopig voorbij lijkt te zijn, zijn er in de staat aan de westkust nog steeds grote problemen met bosbranden. Volgens de brandweer is inmiddels vijf keer zoveel land verwoest als gemiddeld in deze tijd van het jaar. Met name in het noorden van de staat en ten noorden van Los Angeles woeden veel branden.
Meer dan 3500 bosbranden hebben tot nu toe al bijna 90 vierkante kilometer in de as gelegd. Het hoofd van de brandweer zegt dat de hittegolf en de daardoor veroorzaakte droogte het probleem verergerd hebben. “We zitten niet meer in een bosbrandenseizoen, maar in een bosbrandenjaar. We moeten extra voorzichtig zijn.” Tot nu toe is een persoon omgekomen door de brand. Ook de uitzonderlijk natte winter in Californië heeft bijgedragen aan de bosbranden die nu woeden. Door de regen zijn veel landschappen in de staat bedekt met gras. Als het in het voorjaar droger wordt, is dat gras extreem vatbaar voor vuur. Ook de wind speelt een belangrijke rol bij het verspreiden van het vuur. (NOS) …[+]