Executie van Amerikaan twintig minuten voor injectie tegengehouden

7 Executie van Amerikaan twintig minuten voor injectie tegengehouden

VS – Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft de executie van de Amerikaan Ruben Gutierrez dinsdag tegengehouden, twintig minuten voordat hij een dodelijke injectie toegediend zou krijgen. In 2020 gebeurde bij Gutierrez al eens hetzelfde, een uur voor de terechtstelling.

Dat meldt het Amerikaanse persbureau AP.  Gutierrez is veroordeeld voor het doden van een vrouw tijdens een overval in 1998. De Amerikaan blijft ontkennen dat hij betrokken was bij de moord en hoopt dat een DNA-test zijn onschuld kan bewijzen. Om zo’n test vraagt de man uit Texas al tien jaar, maar die Amerikaanse staat weigerde op het verzoek in te gaan.

Op het laatste moment heeft het hooggerechtshof beslist dat het zich gaat beraden of het de zaak van Gutierrez in behandeling neemt. Daarom werd de terechtstelling afgelast. Als het hooggerechtshof de zaak niet in behandeling neemt, wordt de man alsnog geëxecuteerd. Toen Gutierrez, die in een cel bij de executiekamer zijn dood afwachtte, het nieuws te horen kreeg, was hij volgens AP “zichtbaar emotioneel”. Een gevangenisbewaarder zei tegen het persbureau dat “hij zich omdraaide naar de achterkant van de cel en zijn mond bedekte. Hij huilde en was sprakeloos. Hij was geschokt.”

Het was niet de eerste keer dat de executie van Gutierrez werd opgeschort. In 2020 gebeurde dat nadat de autoriteiten niet op zijn verzoek waren ingegaan om een priester aanwezig te laten zijn in de executieruimte. Als de executie wel had plaatsgevonden, zou het volgens lokale media de derde terechtstelling van dit jaar geweest zijn in Texas en de tiende in de Verenigde Staten. (NU)…[+]