Zeker 32 doden door onrust Bangladesh, gebouw staats-tv staat in brand

3 Zeker 32 doden door onrust Bangladesh gebouw staats-tv staat in brand

DHAKA – De protesten tegen een quotasysteem in Bangladesh hebben inmiddels aan zeker 32 mensen het leven gekost. Daarnaast zijn zo’n duizend mensen met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht nadat de politie hardhandig ingreep.

Een gebouw van de staatsomroep BTV is door de demonstranten in brand gestoken. Volgens de omroep zitten daarbinnen mensen vast door het vuur.  In Bangladesh wordt al een maand massaal geprotesteerd tegen een quotasysteem. Door dat systeem krijgen bepaalde groepen voorrang bij banen in de publieke sector. Dat was reden voor studenten om de straat op te gaan en te demonstreren voor gelijke kansen.

Alle scholen en universiteiten zijn voorlopig gesloten vanwege de protesten. Premier Sheikh Hasina heeft het politiegeweld van de laatste dagen veroordeeld, maar krijgt ook veel kritiek omdat het quotasysteem juist haar aanhangers zou bevoordelen.  Donderdag zette de politie in de hoofdstad Dhaka traangas in en schoot met rubberkogels om de menigte te bedwingen. Maar de studenten wisten de politie terug te dringen tot het televisiegebouw. 

Het pand zou in brand staan en de zender is inmiddels op zwart. Het is niet duidelijk hoeveel mensen er nog binnen zijn. Inmiddels is het internet ook vrijwel overal in Bangladesh uitgevallen.  De regering schrapte het quotasysteem al eens in 2018, maar een rechter herintroduceerde de regels vorige maand weer. De demonstranten vinden dat Hasina moet ingrijpen, maar zij legt de verantwoordelijkheid bij de rechters. (NU)…[+]