Activisten die Britse snelweg wilden blokkeren moeten jarenlang de cel in

6 Activisten die Britse snelweg wilden blokkeren moeten jarenlang de cel in

LONDEN – Vijf activisten van Just Stop Oil, die plannen maakten om in november 2022 een verkeersopstopping op de ringweg van Londen te veroorzaken, zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van vier tot vijf jaar, schrijft The Guardian.

Roger Hallam, Daniel Shaw, Louise Lancaster, Lucia Whittaker De Abreu en Cressida Gethin werden vorige week schuldig bevonden aan het organiseren van protesten op de snelweg M25.  Hallam kreeg een gevangenisstraf van vijf jaar, terwijl de overige vier elk tot vier jaar werden veroordeeld. Hallam is de medeoprichter van de oorspronkelijke Britse tak van Extinction Rebellion.

De straffen zijn de hoogste straffen ooit die in Groot-Brittannië zijn opgelegd voor een protest zonder geweld. Rechter Christopher Hehir zei bij het uitspreken van de vonnissen in de rechtbank van Southwark: “De overtreding van jullie alle vijf is inderdaad zeer ernstig en er moeten lange gevangenisstraffen volgen.”  De klimaatgroep, die de geleidelijke afschaffing van al het olie- en gasgebruik wil, zei in een reactie dat de vonnissen “een obscene perversie van gerechtigheid” zijn, uitgesproken voor “niets meer dan het bijwonen van een Zoom-overleg”. De protesten die vier dagen duurden, vonden plaats in november 2022. De M25 loopt rond Londen en is een van de drukste wegen van het land. Via de tientallen voetgangersbruggen hadden de activisten het wegdek bereikt. (NU)…[+]