Onbevredigende antwoorden op maatregelen tegen Suriname

tsang

Vragen over wapenexporten en inbeslagname 19,5 miljoen euro blijven hangen

 

PARAMARIBO – Cruciale vragen over maatregelen vanuit het buitenland tegen Suriname blijven onbeantwoord in De Nationale Assemblee. Parlementariër Stephen Tsang (NDP) is vooral bezorgd over de onduidelijkheid rond de stopzetting van de export van vuurwapens en munitie naar Suriname door de Verenigde Staten en de inbeslagname van 19,5 miljoen euro door het Openbaar Ministerie in Nederland sinds april 2018.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft eerder geprobeerd om deze vragen te beantwoorden, maar volgens Tsang waren de antwoorden nietszeggend. Tijdens verschillende vergaderingen is Tsang steeds teruggekomen op deze kwesties, zoekend naar concrete antwoorden.
De regering heeft eerder aangegeven dat zij niet op de hoogte is van een exportverbod van vuurwapens naar Suriname. Tsang zegt echter over andere informatie te beschikken van ondernemers die legaal handelen in wapens. Hij benadrukt dat de veiligheid van vergunninghouders die vuurwapens bezitten onder druk komt te staan door deze maatregel. Ook de schietsport in Suriname lijdt hieronder. “Wat is de reden dat onze bedrijven niet meer kunnen importeren?”, vraagt Tsang.
Met betrekking tot de kwestie van de 19,5 miljoen euro vraagt Tsang zich af of er inmiddels protest is aangetekend bij de Nederlandse ambassade of andere internationale organisaties. Hij is van mening dat deze handelingen een negatieve impact hebben op de Surinaamse samenleving en economie. “De vraag is waarom we deze handelingen van een buitenlandse macht accepteren zonder enig protest”, aldus Tsang…[+]