1 voor 12 zoekt dringend hulp voor 61-jarige man met geamputeerd been

1-voor-12

PARAMARIBO – Stichting 1 voor 12 is naarstig op zoek naar hulp voor de 61-jarige Vilmeney Lotere, een man van Haïtiaanse afkomst. Zijn rechter onderbeen moest dringend worden geamputeerd, en sinds dinsdag ligt hij in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).

Claudia Redan, directeur van het AZP en minister Inez Pané van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sosavo) hebben Louis Vismale toegezegd alle moeite te doen om deze man te helpen. Echter, Vismale is teleurgesteld in minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, omdat hij nooit heeft gereageerd op zijn WhatsApp-bericht, ondanks dat hij het heeft gelezen. Vismale vindt dit extra teleurstellend, aangezien het om een mens in nood gaat.

De stichting heeft deze man uit een benarde situatie gehaald op een adres aan de Tineweg, een zijstraat van de Kwattaweg, in de omgeving van De Schuilplaats. Hij lag daar al enkele weken hulpeloos in een smerige en ongezonde situatie. Zijn medische verzekering is niet gedekt omdat hij de status van niet-ingezetene heeft. Hierdoor weigeren het Staatsziekenfonds (SZF) en de Basiszorg van Sozavo deze man te verzekeren. Inmiddels ligt hij al enkele dagen ongedekt in het ziekenhuis, en de kosten voor zijn behandelingen worden met de dag hoger. Pogingen voor een interventie vanuit de medische instanties en de verzekeraar hebben tot nu toe geen resultaat opgeleverd.

Voorzitter Louis Vismale van Stichting 1 voor 12 doet daarom een dringend beroep op de medische instanties, de verzekeraar en de overheid om deze man te helpen aan zijn medische dekking. Hij roept ook de samenleving op om spullen te doneren die deze patiënt in het ziekenhuis nodig heeft en eventueel om bij te dragen aan zijn verzekering.

(Lees verder op pagina 2)…[+]