41.500 wandelaars bemachtigen Vierdaagsekruisje

1 (03.30 uur) 41.500 wandelaars bemachtigen Vierdaagsekruisje cr

NIJMEGEN – De Nijmeegse Vierdaagse heeft dit jaar voor 41.552 deelnemers een Vierdaagsekruisje opgeleverd. Alleen in 2016 finishten door omstandigheden meer wandelaars bij het grote evenement. Vrijdag vielen ondanks de hitte slechts 317 wandelaars uit.

Vanwege de hitte besloot de organisatie de routes op vrijdag in te korten met elk 10 kilometer. Daardoor was er een unicum met een tocht van 20 kilometer. Ook droeg het waarschijnlijk bij aan meer wandelaars die de finish haalden en aan minder blaren. Alleen bij de honderdste editie in 2016, toen meer startbewijzen en een extra route van 55 kilometer werden aangeboden, haalden meer wandelaars de eindstreep. Toen waren het er 42.557.

Dit jaar was het voor het eerst mogelijk om een startbewijs over te dragen aan iemand anders. De organisatie vermoedt dat dit heeft bijgedragen aan het grote aantal deelnemers dat dinsdag aan de start verscheen en ook finishte op vrijdag. Verder waren de weersomstandigheden de eerste wandeldagen gunstig. Deelnemers hadden door de verkorte routes op vrijdag meer tijd om de eindstreep te halen. Ook waren vanwege de hitte extra watertappunten langs de route geplaatst en hoefden militairen niet met bepakking te lopen.

Marsleider Henny Sackers is “enorm trots op alle wandelaars die deze prestatie hebben geleverd”. Hij spreekt zijn waardering uit voor “de tomeloze inzet” van de vele vrijwilligers die het evenement in goede banen hebben geleid. “De Vierdaagse is een ongeëvenaard hoogtepunt op de Nederlandse evenementenkalender.”

De 107e editie van de Vierdaagse vindt plaats van 15 tot en met 18 juli 2025. Het is dan de honderdste keer dat er in en om Nijmegen wordt gewandeld. De eerste paar edities werden op verschillende plekken in het land gehouden. “Dat belooft een bijzondere editie te worden”, zegt Sackers. (NU.nl)…[+]