OW legt schuld enorme wateroverlast bij Financiën

7 (13.00 uur) OW plaatst schuld enorme wateroverlast op Financiën

PARAMARIBO – Het Ministerie van Financiën en Planning wordt verweten verantwoordelijk te zijn voor de enorme wateroverlast van de afgelopen dagen als gevolg van extreme regenbuien. Zelfs gebieden die voorheen nooit met wateroverlast te maken hadden, stonden blank en in gebieden waar dit structureel voorkomt, liepen keukens en slaapkamers onder. Zelfs toiletten spuugden ongewenste inhoud naar buiten.

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken wijst een gebrek aan financiële middelen aan als de kern van het probleem. “Als we de middelen vóór de regenperiode hadden ontvangen, zou er eigenlijk bijna geen sprake zijn geweest van wateroverlast. Dan zou het water nog sneller wegtrekken”, zegt Nurmohamed. Volgens hem zijn de beperkte middelen een belangrijke factor in het onvermogen om de wateroverlast adequaat aan te pakken.

Hij merkt op dat, ondanks de overlast, het water relatief snel weer wegtrekt. “Wat lastig is, is dat je eerst onder water loopt en dan trekt het water weg, maar dan is het kwaad al geschied. Als het water op je balkon of in je keuken komt, is dat vervelend.”

Het ophalen en onderhouden van de primaire, secundaire en tertiaire kanalen is essentieel om wateroverlast te beheersen. De tertiaire kanalen verkeren in een enorme achterstand qua onderhoud. “Daar zijn niet genoeg middelen voor, dus daarom doe ik een beroep op de mensen om zelf actie te ondernemen in hun eigen omgeving. Maar de grote kanalen moeten wij doen en daarvoor hebben we een tekort aan middelen. We hebben maar een fractie gedaan van wat nodig is”, aldus de minister…[+]