Braziliaanse haaien aan de cocaïne: ’Hyperactief en onberekenbaar’
RIO DE JANEIRO – Scherpsnuithaaien voor de kust van Brazilië hebben grote concentraties cocaïne in hun systeem. De drug is aangetroffen in de spieren en lever van de vissen, zo blijkt uit onderzoek van een groep mariene biologen.
De concentraties zijn dermate hoog – honderd keer meer dan tot nu toe is geconstateerd bij zeedieren – dat de cocaïne vermoedelijk invloed heeft op het gedrag van de dieren. Volgens de wetenschappers zijn ze waarschijnlijk agressiever en onvoorspelbaarder. “Dat is het geval, omdat cocaïne zich richt op het brein, en het bij andere dieren hyperactief en onberekenbaar gedrag veroorzaakt”, legt ecotoxicoloog Enrico Mendes Saggioro uit in een interview met The Daily Telegraph.
Ook de gezondheid van de haaien lijdt onder de cocaïne. Volgens ecotoxicoloog Tracy Fanara zijn de cocaïnehaaien minder vruchtbaar en groeien ze minder snel. Ook denkt ze dat de vissen minder lang zullen leven door de drugs in hun systeem. Hoe de haaien de cocaïne binnen krijgen, is niet helemaal duidelijk. De mariene biologen hebben wel een aantal theorieën. Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om drugsafval dat door illegale laboratoria wordt geloosd in rivieren en zo in de zee terechtkomt. Ook zou de coke mee kunnen komen in menselijke uitwerpselen die via riolen in rivieren of rechtstreeks op zee uitkomen.
Volgens ecotoxicoloog Fanara zijn de Braziliaanse cocaïnehaaien een goed voorbeeld van hoe zeedieren de gevolgen merken van menselijke activiteit: „Of het nu gaat om cocaïne, kunstmest of onkruidverdelgers, we laten enorm veel chemicaliën los op het milieu en de vraag is hoe we op die manier ecosystemen beïnvloeden.” Mensen die een vakantie naar Brazilië hebben gepland, hoeven niet meteen bang te zijn voor ’doorgesnoven’ scherpsnuithaaien. Deze vissoort wordt maximaal 80 centimeter lang en is ongevaarlijk voor mensen. (De Telegraaf) …[+]