Indiaas dorpje claimt ‘zwarte’ Kamala Harris

THULASENDHRAPURAM – Niet alleen Democraten lopen weg met Kamala Harris, hun nieuwe presidentskandidaat. Ook inwoners van het Indiase Thulasendhrapuram zijn groot fan van de Amerikaanse vicepresident. De reden is simpel: haar grootouders komen uit het dorpje in het zuiden van India, zo’n 300 kilometer ten zuiden van Chennai.

In het midden van het dorpje hangt een groot spandoek met daarop een lachende Harris. In de lokale tempel worden offers gebracht voor het succes van de huidige vicepresident, wier naam als donor is verbonden aan de tempel. Na de bekendmaking van haar kandidaatschap werd er snoep uitgedeeld in het dorpje.

De lokale inwoners zijn te spreken over Harris, ze hebben haar weg naar de top op de voet gevolgd. “Het is geen gemakkelijke prestatie om in het machtigste land ter wereld te komen waar ze nu staat”, zei een lokale pensionado tegen de BBC. “We zijn echt trots op haar. Ooit werden Indiërs geregeerd door buitenlanders, nu leiden Indiërs machtige naties.”

Harris identificeert zichzelf als Afro-Amerikaans, maar laat regelmatig zien dat ze trots is op haar Indiase roots. Zo schreef ze in haar autobiografie: “Onze klassieke Indiase namen herinnerden ons aan ons erfgoed en we werden opgevoed met een sterk bewustzijn van en een grote waardering voor de Indiase cultuur.” In een interview met de Los Angeles Times uit 2015 vertelde Harris dat ze in haar jeugd zowel naar een hindoetempel als naar een zwarte baptistenkerk ging.

De moeder van Harris vertrok op haar negentiende naar de Verenigde Staten om daar te verder onderzoek te doen naar borstkanker, haar vader komt oorspronkelijk uit Jamaica en heeft economie gestudeerd. Haar beide ouders promoveerden. Volgens een oud-klasgenoot van haar moeder, die zich wist op te werken tot professor natuurkunde, is het geen verrassing dat Harris succesvol zou worden. Tegen de BBC stelt hij: “Zij is al een tijdje een prominent figuur. Het is geen grote verrassing. Zoiets lag al jaren in het verschiet.”

Een vergelijkbaar fenomeen deed zich voor toen Barack Obama presidentskandidaat was. Hoewel Obama geboren is in Honolulu, had hij familiebanden in zowel Indonesië als Kenia. Zo werd zijn verkiezing in 2008 en daarna in 2012 ook uitgebreid gevierd in het Keniaanse Nyang’oma Kogelo, waar zijn vaders familie vandaan komt. (De Telegraaf)

Fototekst: Een poster van Kamala Harris in Thulasendrapuram. (ANP) …[+]