Bijna dertig duizend ‘spoorloze’ vreemdelingen erbij afgelopen vier jaar

7 (11.00 uur) Bijna dertig duizend

PARAMARIBO – Er zijn sinds 2020 tot en met juli 2024 maar liefst 932.015 vreemdelingen naar Suriname gekomen via de legale weg. Van deze groep heeft 904.082 personen het land weer verlaten. Het is onduidelijk wat de status van de 27933 personen is.

Er wordt gevoeglijk ervan uitgegaan dat een groot deel in Suriname is gebleven. Bewezen is ook dat een behoorlijk deel via de informele weg probeert naar de buurlanden te sluipen, wat riekt naar mensenhandel en mensensmokkel. Onlangs is een groep Indiërs in Guyana, die vanuit Suriname waren afgereisd, aangehouden en teruggestuurd. In Frans-Guyana is de controle opgevoerd tegen Haïtianen die legaal Suriname zijn binnengekomen en illegaal op Frans grondgebied proberen te komen.
De meer dan 900 duizend vreemdelingen die Suriname de afgelopen vier jaar bezochten, komen uit 165 verschillende landen, wat een aanzienlijke dynamiek in het in- en uitreisverkeer aangeeft.

De informatie is verstrekt tijdens de behandeling van enkele naturalisatiewetten in De Nationale Assemblee. Er zijn daarbij 220 personen toegelaten als Surinamer. In het parlement is gevraagd hoeveel vreemdelingen sinds 2021 via een presidentieel besluit zijn genaturaliseerd. De regering zegt dat het om 130 personen gaat.…[+]