Turks parlement neemt zwerfhonden op de korrel met controversiële wet

ISTANBUL – Het Turkse parlement heeft als laatste daad dinsdag, voordat het met zomerreces is gegaan, een controversiële wet aangenomen om het probleem van de miljoenen zwerfhonden in het land aan te pakken. In de zeventien aangenomen wetsartikelen staat onder andere dat gemeenten de zwerfhonden van straat moeten halen en in dierenasiels moeten stoppen. Straathonden die agressief zijn en een gevaar vormen, die ziek zijn of de menselijke gezondheid bedreigen, moeten worden afgemaakt.

Van de 500 parlementsleden die deelnamen aan de stemming, stemden 275 voor en 224 tegen. Er was één onthouding. Het wetsvoorstel kwam van de islamitische regeringspartij AKP van president Erdogan. Vooral de sociaaldemocratische seculiere oppositiepartij CHP was tegen. Verscheidene parlementsleden van deze partij hielden borden omhoog met teksten zoals “Niet doden, laten leven” en “Nee tegen de bloedige wet.” De CHP bestuurt veel gemeentes en dreigde de wet daar niet uit te voeren. Partijleider Özgür Özel stelt dat de aangenomen wet tegen de Turkse grondwet ingaat en wil dat het Grondwettelijke Hof zich daarom hierover uitspreekt. De oppositie vreest nu dat er een massale slachting van zwerfhonden zal plaatsvinden.

Er zijn op dit moment 322 asiels die een opvangcapaciteit hebben voor 105 duizend honden. Dat zijn er nog veel te weinig, want het aantal straathonden wordt geschat op zeker vier miljoen. Gemeenten wordt daarom gevraagd om geld vrij te maken, ten minste 0.3 procent van hun jaarlijkse begroting, voor opvang van straathonden en tot 2028 nieuwe asiels te bouwen.

Straathonden kunnen wel degelijk een gevaar vormen voor mensen en andere dieren. Volgens advocate Meltem Zorba van de Turkse Vereniging voor Veilige Straten zijn er sinds begin 2022 77 mensen omgekomen door aanvallen van zwerfhonden en raken jaarlijks circa 400 duizend mensen gewond. Ook zijn er volgens Zorba door de zwerfhonden bepaalde ziektes in het land verspreid, zoals de ziekte van Hydatide. (De  Telegraaf)…[+]