Trots maar ook woede in Algerije na boksrel

BOKSEN – In aanloop naar de halve finale tegen de Hongaarse Lucia Ana Hamori betuigden de Algerijnen massaal steun aan hun landgenoot Imane Khelif. Dat Khelif de wedstrijd won en in ieder geval een bronzen medaille binnenhaalde, deed de Algerijnse trots nog verder aanzwellen.

“Heel Algerije staat achter jou”, meldden Algerijnse sportprominenten, onder wie voetballer Ismael Bennacer, op hun sociale media. De Algerijnse president Tebboune feliciteerde haar. “Je hebt Algerije, Algerijnse vrouwen en de Algerijnse bokswereld eer gebracht. Wat de resultaten ook zullen zijn, we staan achter je.” De afgelopen week was er veel te doen om de boksster Imane Khelif. In de bokswereld en in Algerije is ze de afgelopen jaren al een bekend persoon, maar door haar succes op de Olympische Spelen en de controverse rondom haar geslacht heeft de rest van de wereld nu ook kennis met haar gemaakt.

Vooral de manier waarop ze het gevecht van de Italiaanse Angela Carini won, baarde veel opzien. Haar tegenstander gaf de strijd al na 46 seconden op. De Italiaanse vond het geen eerlijke strijd en verwees naar het besluit van de boksbond IBA, die in 2023 besloot Khelif te diskwalificeren omdat “ze niet voldoet aan de criteria om mee te doen aan een vrouwencompetitie”. Dat bleek volgens de IBA uit een “erkende test”, maar behalve dat het geen testosterontest was gaf de organisatie geen details.

Die uitsluiting van Khelif op dat WK zijn ze in Algerije nog niet vergeten. En ook nu beleeft het Noord-Afrikaanse land het wederom als een groot onrecht dat er twijfel is over het recht van de boksster om deel te mogen nemen aan het internationale vrouwenboksen. Deze keer voelde ook Omar Khelif, de vader van de boksster, zich verplicht om zich in de discussie te mengen. Aan de cameraploeg van SkyNews laat hij bedeesd zijn familieboekje zien. “Mijn dochter is een meisje. Ik heb haar opgevoed als een meisje en ze is een sterke vrouw.”

Volgens haar vader was Imane in haar kindertijd al dol op sporten. Haar eenvoudige komaf maakte de weg naar de Olympische Spelen er niet makkelijker op. Bovendien waren in haar patriarchale samenleving vooroordelen over vrouwen die sporten. Op sociale media merkt iemand op: “Imane moest eerst vechten als vrouw om te sporten en nu moet ze bewijzen dat ze überhaupt een vrouw is.” (Nos)…[+]