Protestactie rijstboeren gaat zevende dag in
NICKERIE – Vandaag is dag zeven van de protestactie van ontevreden rijstboeren in Nickerie. De boeren, verenigd in de Belangengroep Padieverbouwers Nickerie, bivakkeren sinds dinsdag op het Brasaplein om kracht bij te zetten bij hun protest. Een bod van SRD 60 miljoen om hun geleden schade te compenseren, is afgewezen. Het wachten is nog op antwoord van president Chandrikapersad Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk. In hun tweede petitie hebben de protesterende boeren gevraagd dat Santokhi en Brunswijk interveniëren en aangegeven dat zij het vertrouwen in minister Prahlad Sewdien van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) hebben opgezegd.
Intussen raken de gemoederen steeds meer verhit. Vrijdagavond hebben enkele boeren de weg naar de Henarbrug gebarricadeerd. Politie en militairen die snel ter plaatse waren, sommeerden de actievoerders de barricade te verwijderen, zodat de verkeersopstopping die aan beide kanten van de brug was ontstaan, werd opgeheven. De assembleeleden Mohamed Gowrie en Nisha Jhakry, die dachten de ontevreden boeren een bezoek te brengen op het plein, werden uitgejouwd en er vielen zelfs krachttermen. Volgens de boeren waren zij niet welkom. Zij vragen zich af waar de assembleeleden vanaf dag één dat de protesten begonnen, waren.
“Nu moeten zij geen mooi weer komen spelen dat zij voor ons gepleit hebben in De Nationale Assemblee”, merkt een boze boer op. Inmiddels zijn ook de meningen in de samenleving verdeeld over het wel of niet geven van compensatie in de vorm van financiën. Critici vragen zich af of er een politiek spelletje gespeeld wordt. “De regering komt prompt op de proppen met SRD 60 miljoen voor de rijstboeren die schade geleden hebben, maar hoe staat het met de groenteboeren die ook schade hebben geleden van de rattenplaag, watertekort en wateroverlast, en de hoge prijzen van chemicaliën, brandstof en kunstmest. Waarom zat Huize Ashiana enige tijd geleden zonder voeding voor de seniorenburgers die daar inwonen, waarom worden bus- en boothouders niet op tijd betaald, vuilophalers en nog veel meer groepen die door de overheid betaald moeten worden.”
Men vraagt zich af vanwaar de SRD 60 miljoen komt, terwijl die niet voorkomt op de begroting. Dat heeft de minister van LVV zelf ook gezegd, maar nu blijkt dat er wel geld is voor de rijstboeren. Men vraagt zich af of er politieke druk op de VHP wordt gezet. Want er wordt door de actievoerders trouwens ook dreigende taal geuit, namelijk dat “als wij niet krijgen wat wij vragen, wij in 2025 anders gaan stemmen”. Vandaar dat volgens critici de volksvertegenwoordigers pleiten voor het betalen van de boeren. Zij vrezen namelijk bakzeil te zullen halen bij de verkiezingen in 2025. AL…[+]