Duizenden eren oorlogsslachtoffers op Nationale Herdenking 15 augustus 1945 in Den Haag
Den Haag – Er kwamen duizenden mensen op de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 af in Den Haag. Hoewel de groep overlevenden steeds kleiner wordt, werd duidelijk dat de capitulatie van Japan en de slachtoffers van de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië nog niet vergeten zijn.
Voor iedereen die niet aanwezig kon zijn, werden voor de ceremonie zonnebloemen in het Indisch Monument gestoken in de Scheveningse Bosjes. Bezoekers droegen massaal de Melati speld, de witte bloem staat voor het gemis en verdriet van de slachtoffers.
De herdenking startte met het intreden van het vaandel van de Koninklijke Luchtmacht. Daarna arriveerde premier Dick schoof. Het was de eerste keer dat hij aanwezig was bij deze herdenking. Voorzitter van de stichting Thom de Graaf bedankte naast hem ook oud-premier Mark Rutte, die in het publiek stond. “Dank Mark voor al jouw betrokkenheid de afgelopen jaren.” Ook stond De Graaf in zijn introductie even stil bij het overlijden van actrice Wieteke van Dorst dit jaar.
De Haagse burgemeester Jan van Zanen droeg voor uit het gedicht van Wim Kan. „Er leven niet veel mensen meer die het hebben meegemaakt, geen mensen meer die zagen, hoe hun naasten werden afgemaakt.” (De Telegraaf)…[+]