Suriname roept Venezuela op geweld tegen demonstranten te beëindigen
PARAMARIBO – Suriname heeft opnieuw zijn bezorgdheid geuit over de situatie in Venezuela. Sinds de presidentsverkiezingen op 28 juli is het onrustig in het land. Vrijwel dagelijks protesteren Venezolanen omdat zij het niet eens zijn met de verkiezingsuitslag en de huidige president Nicolás Maduro beschuldigen van verkiezingsfraude.
Het volk is woedend omdat de regering er niet voor schroomt om de demonstraties met geweld neer te slaan. Ook de gevangenneming van vele demonstranten en opposanten heeft kwaad bloed gezet bij de lokale bevolking. “Wij veroordelen ten zeerste de repressie van demonstranten en het geweld dat het leven heeft gekost aan vele Venezolanen in de postelectorale context. Wij roepen Venezuela dringend op om het geweld te beëindigen en iedereen die is vastgehouden, inclusief vertegenwoordigers van de oppositie, vrij te laten”, staat onder andere in een verklaring die Suriname en andere landen hebben ondertekend.
Daarnaast wordt in de verklaring benadrukt dat de Nationale Kiesraad (CNE) van Venezuela nog geen verkiezingsverslagen heeft gepresenteerd die de geldigheid van de op 2 augustus bekendgemaakte resultaten onderbouwen. “Er dient ook te worden opgemerkt dat een digitale versie van meer dan 80 procent van de verkiezingsverslagen is gepubliceerd, wat een andere uitkomst laat zien dan die gerapporteerd door de CNE. Daarom verzoeken wij om de onmiddellijke publicatie van alle originele documenten en een onpartijdige en onafhankelijke verificatie van die resultaten, bij voorkeur door een internationale entiteit, om ervoor te zorgen dat de wil van het Venezolaanse volk zoals die tot uiting komt bij de verkiezingen, wordt gerespecteerd.”
Duizenden Venezolanen zijn zondag op verschillende plekken in de wereld bijeengekomen om tegen de herverkiezing van president Maduro te protesteren. Ze gaven daarmee gehoor aan de oproep van Venezolaanse oppositieleider María Corina Machado om de straat op te gaan.
Venezolaanse betogers verzamelden zich onder meer in Australië, Zuid-Korea, Groot-Brittannië, Spanje, Frankrijk, Duitsland, België, Nederland, Bonaire en Zwitserland. De Venezolanen zetten grote vraagtekens bij de verkiezingsuitslag van 28 juli. Maduro eiste na het sluiten van de stembureaus de verkiezingswinst op, zonder daarvoor sluitend bewijs te leveren. In de peilingen voorafgaand aan de verkiezingen ging oppositiekandidaat Edmundo González maandenlang aan kop. De oppositie beschuldigt de Maduro-regering van verkiezingsfraude en concludeert op basis van resultaten die zij naar eigen zeggen hebben bemachtigd en online hebben gepubliceerd, dat González met 67 procent van de stemmen heeft gewonnen.…[+]