Kinderzorg krijgt nog steeds stiefmoederlijke behandeling

PARAMARIBO – Al sinds 2021 is er uitstroom van gespecialiseerd zorgpersoneel bij de Neonatale Intensive Care (NICU) en Pediatrische Intensive Care (PICU) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Meer dan 60 procent van het personeel is door de jaren heen weggetrokken.

Op diverse momenten hebben kinderartsen aan de bel getrokken en de regering voorgehouden dat de gezondheidszorg op instorten staat. In 2022 zijn petities door bezorgde ouders ingediend bij het parlement. Baby’s zijn komen te overlijden door gebrek aan goede zorg. Echter, tot op heden blijkt dat er bitter weinig is gedaan om een ommekeer in de situatie te brengen.
Alleen in 2022 was het AZP genoodzaakt om 11 van de 27 bedden op de kinderafdeling van het ziekenhuis in te zetten. Ook de NICU-afdeling van AZP kon slechts 5 van de 10 bedden op deze speciale afdeling voor baby’s gebruiken. Zeker 50 procent van het zorgpersoneel dat werkzaam was op eerder genoemde afdelingen vertrok naar het buitenland. Sindsdien is de situatie nog verder bergafwaarts gegaan. Een beroep doen op het zorgpersoneel van andere ziekenhuizen in ons land is niet mogelijk omdat die ziekeninstellingen eveneens kampen met een uitstroom van gespecialiseerde zorgwerkers.
“Hoe vaak nog moeten we de noodklok luiden”, vraagt een bezorgde specialist zich af tegenover de krant. Nu wordt voor zeker de zesde keer binnen drie jaar tijd alarm geslagen op zowel de NICU- als PICU-afdelingen. Gisteren werd wederom de noodkreet geuit dat er een schrijnend tekort is aan gespecialiseerd zorgpersoneel en de kinderzorg niet optimaal is gegarandeerd. …[+]