Milieuclubs slepen EU voor rechter vanwege ‘groen’ label vliegtuigen en schepen

AMSTERDAM – Milieuorganisaties starten een klimaatzaak tegen de Europese Commissie. Aanleiding is dat bepaalde schepen en vliegtuigen als ‘groen’ bestempeld kunnen worden op de lijst van Europese investeringen. Onterecht, vinden de ngo’s, want de lucht- en scheepvaart is nog verre van duurzaam.

Het gaat specifiek om de Europese taxonomie, een soort classificatiesysteem voor groene investeringen. De lijst is bedoeld voor bedrijven, banken en pensioenfondsen, zodat ze een beeld hebben van de activiteiten waarin ze mogelijk willen investeren. Bedrijven moeten aan bepaalde eisen voldoen als zij hun activiteiten als duurzaam willen laten bestempelen.

Het idee achter de taxonomie is dat er meer geld wordt geïnvesteerd in zaken die bijdragen aan een duurzame toekomst. Het VN-klimaatpanel IPCC berekende dat er tot zes keer meer geld naar klimaatoplossingen moet om de doelstellingen te halen.

Onder de organisaties zijn het Nederlandse Fossielvrij NL en meerdere Europese organisaties zoals Dryade en Protect our Winters Austria. Hun kritiek richt zich op het besluit van de Europese Commissie om sommige vliegtuigen en schepen op te nemen in de taxonomie. Het gaat bijvoorbeeld om cruiseschepen die op vloeibaar gas (lng) varen in plaats van stookolie of diesel, en om vliegtuigen die kerosine vermengen met andere brandstof.

Volgens de organisaties zijn die criteria greenwashing: lng-schepen kunnen methaan lekken. En vliegen op kerosine – al dan niet deels bijgemengd met duurzamere brandstoffen – rijmt volgens hen niet met de klimaatafspraken uit het Parijsakkoord. Ze stellen dat beleggers en investeerders hun geld beter in klimaatvriendelijke oplossingen kunnen stoppen, zoals een netwerk van hogesnelheidstreinen in Europa. Volgens de klimaatwet moet de EU in 2050 klimaatneutraal zijn.

In januari dienden deze milieuorganisaties een formeel verzoek in bij de EU om de criteria op de lijst te herzien. Dat heeft de Commissie afgewezen: de criteria zouden wél op het Parijsakkoord aansluiten. De ngo’s zijn het er niet mee eens en stappen nu dus naar het Europees Hof van Justitie. De zaak gaat waarschijnlijk jaren duren.

Eerder was er ook al discussie rondom de Europese Taxonomie, onder meer omdat verwarmen met aardgas erin was opgenomen. Daarom ging ook Greenpeace naar het Europese Hof met de intentie om het van de lijst te laten halen. Die zaak loopt ook nog. (NU.nl)…[+]