Ondernemers Brokopondo getraind in EU Labeling and packaging”

5 Ondernemers Brokopondo

 

PARAMARIBO – Het Onderdirectoraat Interne Markt van het ministerie Economische zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), heeft in samenwerking met Surinaams Standaarden Bureau (SSB) en Rosebel Goldmines NV (ZIJIN) een “EU labeling and packaging requirement for CARIFORUM exporters” training afgerond voor ondernemers in het district Brokopondo. De training heeft drie dagen geduurd met het doel om ondernemers bewust te maken van de verpakking en etikettering vereisten bij het exporteren naar de Europese Unie (EU). 

Eenentwintig ondernemers hebben de training succesvol afgerond. Op vrijdag 30 augustus 2024 hebben zij hun certificaten in ontvangst genomen. Hierna werden hun producten tentoongesteld en ten verkoop aangeboden in de multifunctionele zaal van het Brokopondo Centrum.

District Commissaris (DC) Brokopondo, Ludwig Mendelzoon, heeft aangegeven bewustwording opgemerkt te hebben onder de ondernemers van Brokopondo, om niet alleen lokaal maar ook regionaal te concurreren. De DC zegt dat ondernemers in Brokopondo meer willen produceren en meer willen bereiken met hun onderneming. Volgens hem zal middels deze training capaciteitsversterking en zelfredzaamheid gecreëerd worden in het district Brokopondo. De burgervader is zeer dankbaar voor dit initiatief van het ministerie van EZ in samenwerking met betrokken actoren en zal vanuit het commissariaat de ondernemers blijven mobiliseren om te participeren aan de trainingen die worden aangeboden.

General manager Rosebel Goldmines NV, Qianjie Wang, heeft aangegeven dat het doel van Rosebel Goldmines NV (ZIJIN) onder andere is om lokale ondernemers in Brokopondo te ondersteunen middels trainingen, zodat zij meer kunnen uitbreiden en groeien. Volgens Wang heeft Rosebel Goldmines NV besloten om het percentage van de lokale inkoop te verhogen voor meer werkgelegenheid in Brokopondo. Wang is zeer verheugd met het resultaat en heeft eenieder succes en goede samenwerking toegewenst.

Ad- interim EZ minister Steven Mac Andrew, heeft aangeven dat deze training belangrijk is voor de ondernemer om aan de juiste standaarden en technische voorschriften te voldoen als zij lokaal en regionaal willen verkopen. Minister Mac Andrew heeft de participanten op het hart gedrukt om de kennis en vaardigheden die zij hebben opgedaan tijdens de training, toe te passen in de praktijk. Volgens Mac Andrew zijn standaarden en technische voorschriften belangrijk, zodat zij kunnen meegaan met de internationale richtlijnen die vereist worden in de Europese Unie (EU) en dat ondernemers ongehinderd naar de EU kunnen exporteren. Hij hoopt dat de ondernemers zich blijven ontwikkelen ter uitbreiding en professionalisering van de ondernemingen.