Titanic valt langzaam uit elkaar
Iconische reling aan voorkant al afgebroken
LONDON – De Titanic valt langzaam uit elkaar. Dat bewijzen de eerste beelden van een nieuwe expeditie naar het wereldberoemde vaartuig. De iconische reling aan de voorkant is inmiddels afgebroken, kajuiten zijn ingestort en de metalen constructies roesten sneller dan verwacht. De BBC gaf maandag een update over de grootse expeditie die elke centimeter van het schip digitaal in kaart brengt.
Vooral de boeg voorop het cruiseschip dat in 1912 zonk, werd wereldberoemd dankzij de film die regisseur James Cameron in 1997 over de Titanic maakte. In een van de scènes staan geliefden Jack en Rose (Leonardo DiCaprio en Kate Winslet) samen op de boeg van het schip. De beelden die met de journalisten van de BBC zijn gedeeld, tonen dat het schip sneller dan werd verwacht aan het vergaan is. “Mensen vragen ons vaak: hoelang blijft de Titanic daar nog liggen?”, zegt een woordvoerder van de expeditie. “Dat weten we niet. Maar we zien wel hoe snel de kwaliteit van het schip achteruit holt.”
Voor zover het team kan analyseren, is de iconische reling aan de voorkant van het schip in de afgelopen twee jaar afgebroken. De laatste beelden van dat deel van het schip dateren uit 2022. Op de nieuwe beelden is te zien dat de reling naast het schip op de zeebodem ligt. Het hele schip begint plekken van roest en verval te vertonen. De metalen structuur wordt op de bodem van de zee opgegeten door microben. Dit was op basis van eerdere expedities al wel bekend. Beelden uit 2019 tonen bijvoorbeeld dat de verblijven van de officieren aan boord langzaam in elkaar zakken.
Een Amerikaans team van beeldexperts, wetenschappers en historici is bezig het wrak van de Titanic tot in detail vast te leggen. Het team documenteert elk hoekje en gaatje van het schip met behulp van hoogwaardige opnameapparatuur. De wetenschappers hopen op deze manier meer inzicht te krijgen in het zinken van het schip in de nacht van 14 op 15 april 1912.
Twee grote robotvaartuigen duiken naar het schip en maken miljoenen hoge resolutiefoto’s van het wrak. Hiermee worden vervolgens 3D-modellen gemaakt van alle wrakstukken. Het is de eerste expeditie naar de Titanic sinds in juni 2023 de onderzeeër Titan onderweg was naar het wrak. Het vaartuig implodeerde, waarbij de vijf opvarenden overleden. (NU.nl)