Verenigd Koninkrijk beperkt wapenverkoop aan Israël vanwege oorlog in Gaza

8 (02.00 uur) Verenigd Koninkrijk beperkt verkoop van wapens aan Israël vanwege oorlog in Gaza

LONDON – Het Verenigd Koninkrijk beperkt de verkoop van wapens aan Israël vanwege de oorlog in Gaza. Er bestaat volgens buitenlandminister David Lammy een “groot risico” dat wapens worden gebruikt om “een ernstige schending van de mensenrechten mogelijk te maken”.

De regering schort daarom dertig van de zo’n 350 vergunningen voor de wapenexport af. Volgens verschillende media gaat het om vergunningen die onder meer gaan over onderdelen van straaljagers en drones.

Lammy zei dat het “gezien de omvang van het conflict de overheid de plicht heeft om de Britse exportvergunningen te herzien”, maar benadrukte ook dat de beslissing geen algemeen verbod is. De minister benadrukte ook dat het VK “het recht van Israël op zelfverdediging blijft steunen, in overeenstemming met het internationaal recht”.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz zei in een verklaring dat Israël “teleurgesteld was door een reeks beslissingen” die de Britten onlangs namen. De recente beslissing over wapenexport geeft volgens Katz “een zeer problematische boodschap aan Hamas en zijn beschermheren in Iran”.

Het VK verkoopt geen wapens rechtstreeks aan Israël, maar verleent exportvergunningen aan defensiebedrijven. De sociaaldemocratische regering van de nieuwe premier Keir Starmer staat al geruime tijd onder druk om de vergunningen in te trekken. Een groot deel van de Labour-partij van Starmer staat achter de Palestijnen in de Gazastrook. (NU.nl)…[+]