Russische wetenschapper die aan hypersonische wapens werkte veroordeeld

Russische wetenschapper die aan hypersonische wapens werkte veroordeeld

In Rusland is topwetenschapper Aleksandr Sjipljoek veroordeeld tot 15 jaar cel. Volgens een Russische rechter heeft de wetenschapper zeer vertrouwelijke informatie vrijgegeven uit de wapenindustrie. Dat zou gebeurd zijn op een conferentie in China.

Sjipljoek is veroordeeld voor landverraad. Het proces vond plaats achter gesloten deuren, wat niet ongebruikelijk is in Rusland. Volgens het Kremlin is er sprake van “zeer serieuze beschuldigingen” en is dit een zaak voor de geheime dienst. Sjipljoek zegt dat hij onschuldig is. Hij heeft naar eigen zeggen alleen openbare wetenschappelijke informatie gedeeld.

De wetenschapper is een expert op het gebied van hypersonische technologie. Die wordt door Rusland ingezet bij de ontwikkeling van raketten. Het wetenschappelijk instituut waarvan Sjipljoek directeur is staat geregistreerd als onderdeel van de militaire wapenindustrie. Collega’s van Sjipljoek vertelden aan persbureau Reuters dat hij betrokken was bij de bouw van zo’n nieuw hypersonisch wapen.

Rusland claimt al langer hypersonische wapens te hebben. Deze zouden in 2022 ook zijn ingezet in de oorlog met Oekraïne. In mei vorig jaar beweerde Oekraïne dat het ook voor het eerst zo’n raket uit de lucht heeft geschoten.  (NOS)…[+]