Suriname trekt weer Cubaanse verpleegkundigen aan

6 Suriname trekt weer Cubaanse

PARAMARIBO – Cuba zal binnenkort tien gespecialiseerde verpleegkundigen beschikbaar stellen voor de neonatale afdeling van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Dit ziekenhuis kampt momenteel met een ernstig tekort aan gespecialiseerd zorgpersoneel op de neonatale afdeling.

Vanwege het tekort aan personeel op de afdeling bij het AZP kon er geen adequate zorg verleend worden met als gevolg dat een aantal baby’s is overleden. Ongeveer twee jaar geleden waren ook al pasgeborenen komen te overlijden vanwege de noodlijdende situatie bij het AZP. Binnen de zorgsector heerst er namelijk een grote uitstroom van zorgpersoneel naar het buitenland. De lage lonen zijn de voornaamste reden dat het zorgpersoneel, onder wie gespecialiseerde verpleegkundigen, wegtrekt naar landen in de regio en Europa.

Om het tekort binnen het AZP op te vangen hebben Suriname en Cuba vrijdag een ontmoeting gehad. De focus van deze ontmoeting was de samenwerking op het gebied van de gezondheidszorg tussen beide landen. Bij deze ontmoeting waren aanwezig minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en de ambassadeur van de republiek van Cuba in Suriname, Fakri Rodríguez Pinelo.

Ambassadeur Pinelo heeft toegezegd dat Cuba, na ondertekening van de relevante overeenkomst, op korte termijn tien gespecialiseerde verpleegkundigen beschikbaar zal stellen voor de neonatale afdeling van het AZP. Verder is er gesproken over de achterstallige schuld van Suriname voor de verleende Cubaanse medische diensten en de collegegelden van Surinaamse studenten in Cuba. Er zijn mogelijke oplossingen besproken, waarbij de betaling zal plaatsvinden via een compensatiemechanisme.

Een paar jaar terug had Suriname al een beroep gedaan op Cubaanse specialisten. Er waren toen meer dan dertig Cubaanse artsen en verpleegkundigen die naar ons land waren gekomen om hun ondersteuning te verlenen aan de zorgsector. Echter, deze artsen en verpleegkundigen moesten na een paar jaar Suriname verlaten. Het Ministerie van Volksgezondheid gaf toen aan eigen personeel in te zullen zetten in de zorgsector. Nu blijkt dat Suriname de Cubaanse gespecialiseerde verpleegkundigen dringend nodig heeft, vandaar dat er weer een beroep op deze groep werkers wordt gedaan…[+]