Weinig belangstelling voor voorlopige terinzagelegging kiezerslijsten

8 Weinig belangstelling voor

PARAMARIBO – De voorlopige terinzagelegging van de kiezerslijsten is landelijk al vier dagen gaande en tot nu toe schijnt er weinig tot geen belangstelling te zijn vanuit de bevolking om haar gegevens te checken, zodat zij op 25 mei 2025 haar stem kan uitbrengen bij de verkiezingen. Heel weinig personen zijn tot nu toe met een identificatiebewijs in de hand naar de verschillende Bureaus voor Burgerzaken gestapt om hun gegevens te dubbelchecken.

De directeur van Binnenlandse Zaken, Mohamad Eskak, zegt tegen Times of Suriname dat de geringe opkomst waarschijnlijk ligt aan het feit dat personen ervoor kiezen om online hun gegevens te dubbelchecken dan naar een van de bureaus te stappen. “Het is pas een paar dagen en wij wachten totdat de eerste week helemaal voorbij is om te evalueren hoe het verloopt met de voorlopige terinzagelegging. De bevolking kan tot eind september langslopen om haar gegevens te dubbelchecken dus voor nu hebben de mensen nog voldoende ruimte om tijd vrij te maken daarvoor. Wij merken wel op dat veel mensen online naar de website gaan om hun gegevens te checken en volgende week weten wij dan ook hoeveel personen al gebruik hebben gemaakt van de online mogelijkheden”, zegt Eskak.

De directeur zegt verder ook dat het voorheen ook is gebleken dat de mensen hun gegevens niet komen controleren bij de voorlopige terinzagelegging, maar wachten op de wettelijke terinzagelegging. Deze zal in januari 2025 plaatsvinden. “Voor nu roepen wij vooral de kiesgerechtigden op om tijd vrij te maken in de maand september en alvast hun gegevens te controleren. Volgende week zal vanuit Binnenlandse Zaken meer informatie aan het volk worden gegeven over het verloop van de voorlopige terinzagelegging”, zegt Eskak…[+]