Zeeslak, zee-egel en krab helpen koraal rond Caribisch-Nederland herstellen

7 Zeeslak ee-egel en krab helpen koraal rond Caribisch-Nederland herstellen

AMSTERDAM – Natuurbeschermers willen zeeslakken, witte zee-egels en Caribische koningskrabben inzetten om de koraalriffen in Caribisch-Nederland te helpen herstellen. Deze soorten eten de algen die een groot probleem vormen voor het koraal rond Bonaire, Sint-Eustatius en Saba.

“De belangrijkste oorzaak van deze algengroei is het gebrek aan dieren die de algen eten. Overbevissing en ziektes hebben het aantal algeneters verminderd”, laten Wageningen University & Research en natuurorganisatie WWF weten. Klimaatverandering, orkanen en vervuiling zijn volgens de organisatie andere oorzaken van de achteruitgang van het koraal.

Het WWF begint samen met onder meer de Hogeschool Van Hall Larenstein, de universiteit van Wageningen en lokale natuurorganisaties een project om de algengroei tegen te gaan. Dat doen ze door andere soorten beter te beschermen. Daarvoor wordt ook de visserij rond de eilanden geanalyseerd en de mogelijkheden verkend om die te verduurzamen. Een van de opties waar de onderzoekers naar kijken, is het uitzetten van dieren in de wateren. “Dit biedt nieuwe kansen voor kleinschalige visserij”, stellen de betrokken partijen.

De algeneters die voor het project nodig zijn, worden in eerste instantie van andere plaatsen gehaald, laat onderzoeker Alwin Hylkema weten. “De krabben zijn bijvoorbeeld bijvangst van de visserij en de slakken en zee-egels komen op sommige plekken in hoge dichtheden voor.” Als uit onderzoek blijkt dat deze aanpak inderdaad werkt, is het kweken van meer algeneters volgens Hylkema “de meest logische optie”. Op Saba is daar met zee-egels al ervaring mee opgedaan.

Koraalriffen zijn belangrijk voor de onderwaternatuur. Ze dragen ook bij aan de kustbescherming en kunnen toeristen aantrekken. “Dit alles is essentieel voor de economie en cultuur van het Caribisch gebied”, stellen de initiatiefnemers van het zogeheten ReefGrazers-project. (NU)…[+]