Honderden Volkswagen-werknemers protesteren omdat sluiting fabrieken dreigt

8 Honderden Volkswagen-werknemers protesteren omdat sluiting fabrieken dreigt

DUITSLAND – Volkswagen dreigt binnenkort voor het eerst fabrieken in Duitsland te moeten sluiten, liet het bedrijf maandag weten. Die onheilspellende boodschap leidt tot onrust onder werknemers. Honderden van hen kwamen woensdag naar het hoofdkantoor om te protesteren.

De Volkswagen-leiding organiseerde woensdag bijpraatsessies op het hoofdkantoor in Wolfsburg over die mogelijke sluiting. Ze werd daar niet met open armen ontvangen; zo werden de topman en de financieel directeur uitgejouwd door personeel.

 

Het bedrijf zei maandag dat er voor het eerst fabrieken in Duitsland gesloten kunnen worden om de kosten te verlagen. Ook wil het concern afspraken over het uitsluiten van gedwongen ontslagen schrappen. De ondernemingsraad en de vakbonden hebben al gezegd dat ze zich daartegen zullen verzetten.

 

Volkswagen zei maandag dat het mede omdat de autoverkopen sinds corona niet veel zijn aangetrokken besparingen wil doorvoeren. Dat maakt enkele fabrieken uiteindelijk overbodig. Ook zijn de kosten van de productie hoger dan bij concurrenten in bijvoorbeeld China. In Duitsland heeft Volkswagen ongeveer 300 duizend mensen aan het werk. Maandag werd niet benoemd hoe groot een eventueel banenverlies zou kunnen zijn.

 

Duizenden werknemers togen woensdag naar de bijeenkomst. Daar riepen ze leuzen als “wij zijn Volkswagen, jullie niet”. De voorzitter van de ondernemingsraad verklaarde dat de top van Volkswagen zijn werk niet goed doet en dat het personeel hier niet de dupe van mag worden.

 

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft woensdag gesprekken gevoerd met de top van Volkswagen over de onrust. Volgens zijn woordvoerder wees hij daarin onder meer op het belang van Volkswagen voor de Duitse auto-industrie.

 

Scholz sprak met het hoogste management, leden van de raad van commissarissen en met de voorzitter van de ondernemingsraad. Hij liet weten dat hij zich bewust is van de uitdagingen waarmee het bedrijf en de hele autosector te maken hebben. Scholz voegde er wel aan toe dat het de taak is van Volkswagen om zijn eigen problemen op te lossen. (NU.nl)…[+]