Ruim 1500 leerlingen voor herkansings- en extra aandachtscholen

8 Ruim 1500 leerlingen voor

PARAMARIBO – Landelijk hebben 1474 leerlingen zich aangemeld om deel te nemen aan de herkansings- en extra aandachtscholen. Helmina Poese, directeur Algemeen Vormend Onderwijs (AVO) van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, vertelt dat 705 leerlingen zich hebben aangemeld voor de herkansingsscholen en 769 voor de extra aandachtscholen. De directeur merkt echter op dat het zorgelijk is dat bij zowel de herkansings- als de extra aandachtscholen blijkt dat de meeste leerlingen problemen hebben met rekenen. Daarnaast heeft zij geconstateerd dat de meeste kinderen bij de extra aandachtscholen moeite hebben met lezen.

Poese legt uit dat dit slechts een deel van het probleem is en dat meer dan 60 procent van de aangemelde leerlingen problemen heeft met rekenen. Volgens haar is het de bedoeling om na de vakantie na te gaan hoe dit probleem op te lossen en te zorgen voor adequate begeleiding binnen de scholen. De herkansings- en extra aandachtscholen worden landelijk georganiseerd, met uitzondering van Sipaliwini. “Op sommige scholen zijn de herkansings- en extra aandachtscholen op 26 augustus geleidelijk begonnen, maar op andere scholen hebben de schoolleiders gevraagd dat de extra aandachtscholen op 9 september aanvangen. Dit omdat ze de kinderen die nu herkansing moeten maken volledig willen klaarstomen daarvoor en daarna de kinderen die extra aandacht nodig hebben die volledige aandacht willen geven”, aldus de directeur.

De leerlingen die deelnemen aan de herkansingsscholen zullen op 9 en 10 september de toets afleggen. Op 12 en 13 september zullen zij vernemen of zij de toets hebben gehaald. Daarna krijgen zij een strookje waarmee zij terug moeten gaan naar school. Poese is hoopvol dat de leerlingen een goede prestatie zullen leveren tijdens het toetsmoment.

De AVO-directeur ontkracht berichten over overvolle klassen tijdens de herkansings- en extra aandachtscholen. Volgens haar zijn er maximaal 20 leerlingen per klas en op sommige scholen zelfs slechts 1 leerling per klas, afhankelijk van de aanmeldingen per school. Ook benadrukt zij dat er geen leerkrachten zijn bedankt die zich hadden aangemeld om te werken op de herkansings- en extra aandachtscholen. Er was sprake van een specifiek geval waarbij 6 leerkrachten zich hadden aangemeld om les te geven tijdens de vakantie. Nadien meldden zich 8 leerkrachten aan op die school zonder voorafgaande registratie. Aangezien deze leerkrachten niets te doen hadden, werd hen meegedeeld dat zij zich niet hadden aangemeld en dus niet hoefden te komen. Zij ontvangen wel een vergoeding voor de twee dagen dat zij aanwezig waren…[+]