Na meer dan een maand kunnen SZF-patiënten weer naar specialisten

3 Specialisten zeggen vertrouwen

 

PARAMARIBO – Na meer dan een maand kunnen SZF-patiënten weer terecht bij specialisten voor behandelingen. De artsen hebben gisteren aangekondigd dat de zorg naar SZF-patiënten weer is genormaliseerd en dat de mensen weer afspraken kunnen maken voor behandelingen.

Na een gesprek tussen de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) en de regering hebben de specialis-ten hun honorarium over de maand juli eindelijk ontvangen. Afgesproken is dat zij binnen een week het honorarium over augustus zullen ontvangen.

Andere kwesties betreffende de problemen die de specialisten hebben met het SZF zullen onder leiding van de directeur van het Kabinet van de President, stap voor stap besproken en opgelost worden.

Tevreden met dit besluit hebben de specialisten hun acties opgeschort en de zorg naar SZF-patiënten genormaliseerd.

De VMS heeft vorige maand haar ernstige bezorgdheid geuit over de structurele vertragingen in de uit-betaling van honoraria aan de specialisten. “Volgens artikel 11 van de overeenkomst tussen het SZF en de medische specialisten dienen betalingen uiterlijk op de laatste dag van de maand te worden vol-daan. De praktijk wijst echter uit dat deze betalingen nu al bijna twee maanden achterlopen. Wij be-grijpen de economische uitdagingen waarmee ons land geconfronteerd wordt, maar de huidige vertra-gingen zijn onhoudbaar en stellen ons voor onaanvaardbare keuzes. Ook wij hebben financiële verplich-tingen waaraan wij moeten voldoen”, schreven de specialisten in een brief aan de president.

De VMS had ook het vertrouwen in de directie van het  SZF opgezegd. Deze kwesties zijn intussen ook tijdens het gesprek met de regering besproken en er zal aan gewerkt worden om soortgelijke situaties te voorkomen…[+]