Boeren niet op de hoogte van brief aan president om ontvangen te worden

8-boeren

NICKERIE – President Chandrikapersad Santokhi heeft onlangs op een podium in Nickerie aangegeven dat de vakbonden kritiek hebben geleverd op het feit dat hij wel de protesterende padieboeren uit Nickerie heeft ontvangen op zijn kabinet, maar actievoerende vakbonden en belangengroepen die voor hun rechten opkomen, in de zon heeft laten staan en niet naar bui-ten is gekomen om hen aan te horen of toe te spreken.

Volgens Santokhi heeft hij de protesterende padieboeren ontvangen, omdat zij een  brief hebben ge-schreven waarin gevraagd  wordt hen te ontvangen. Wat de president verklaart, is bezijden de waar-heid. De krant heeft informatie dat Santokhi op 4 augustus bericht heeft gestuurd voor de boeren op het Brasaplein in Nickerie die aan het protesteren waren, dat hij bereid was ze op 5 augustus te ontvangen op zijn kabinet.

Bij navraag van de krant aan enkele boeren die de protestactie ondersteunden, maar die vanwege het feit dat zij ook ambtenaar zijn vrezen voor rancune, hun naam niet willen noemen, geven zij aan niets van een brief aan de president te weten. In eerste instantie hadden boeren het verzoek van de president afgewezen, omdat ze van mening waren dat hij naar Nickerie moest komen. Na lang wikken en wegen, halen en trekken, zijn de boeren die actie voerden het met elkaar eens geworden naar Paramaribo te gaan. Dit werd ook gedaan op aandringen van assembleelid Mahinder Jogi, die een afspraak voor ze had gemaakt om naar de president te gaan. Op 5 augustus togen de boeren in vijf bussen naar Paramaribo richting het Kabinet van de President. Volgens afspraak zouden zij om vier uur die middag door het staatshoofd ontvangen  worden.   

In geen enkel interview met boeren bij het kabinet  is naar voren gekomen dat er een brief gericht is aan de president met het verzoek de actiegroep te ontvangen. Er is constant aangegeven door de boeren dat zij zijn uitgenodigd door de president en dat zij geld hebben ingezameld om de bussen naar de hoofd-stad te betalen. Ook wordt er aangegeven dat zij juist gewild hadden dat de president naar Nickerie was gekomen.

Ook assembleelid Mahinder Jogi, die zoals gezegd wordt het gesprek tussen de president en de boe-ren had gearrangeerd, heeft in een interview aangegeven dat de president de boeren heeft uitgeno-digd. Wat de president verkondigt dat de boeren een brief hebben geschreven, klopt dus niet. De beelden zijn daar want diverse mediabedrijven waren live, er is nooit door een van de woordvoerders met een woord gerept over een brief die geschreven is aan Santokhi. Er zijn wel moties ingediend  .

AL…[+]