Promes gepresenteerd bij Dubai United

18.00-Promes-gepresenteerd-bij-Dubai-United

VOETBAL – Quincy Promes gaat het echt doen: voetballen in Dubai, nu hij dat Emiraat toch niet mag verlaten in afwachting van de juridische procedure rond zijn uitlevering. De club uit het tweede niveau van de Verenigde Arabische Emiraten presenteert de 32-jarige ster ondertussen met trots.

Woensdag werd via Russische media bekend dat Promes aan de slag gaat bij de pas twee jaar oude club uit Dubai, waar verder voor het grote publiek totaal onbekende spelers onder contract staan. Op de site van Dubai United FC poseert Promes met het – blijkbaar – lichtblauwe shirt van de club. “United FC is verheugd om de belangrijke aanwinst van Quincy Promes aan te kondigen, die officieel is gekomen voor het seizoen 2024-2025”, schrijft de club.

Voor wie Promes niet kent, doet Dubai United er nog wat info bij: “QP10 (zoals hij wordt genoemd, red.), bekend om zijn snelheid, technische vaardigheden en doelpunten, brengt een schat aan ervaring mee uit zijn tijd in de Eredivisie, La Liga en de Russische Premier League. Hij was een opvallende speler bij Spartak Moskou, waar zijn doelpuntenrecord hem tot favoriet bij de fans en een van de meest productieve aanvallers van de club maakte.”

Over zijn veroordelingen rept de club met geen letter. Evenmin over het feit dat Promes elk moment weer weg kan zijn, als de uitlevering naar Nederland rond is of als de Emiraten hem toch laten gaan en hij snel naar Rusland terugreist. Op 15 september zou Promes al in actie kunnen komen als Dubai United het seizoen begint tegen Al-Arabi.

Zoals bekend ontbond Spartak Moskou het contract met de 32-jarige topspeler omdat hij Dubai niet mag verlaten en dus niet meer in actie kan komen voor de Russische topclub.

Maar Quincy Promes heeft dus weer wat te doen in zijn leven. Begin van dit jaar liep zijn carrière in de soep toen hij op trainingskamp met Spartak Moskou in Dubai werd aangehouden vanwege een verkeersongeval. Hij had de plaats van het ongeval verlaten. Dat leidde ertoe dat het Nederlandse Openbaar Ministerie zich snel bij de Verenigde Arabische Emiraten meldde met het verzoek Promes vast te houden en uit te leveren aan Nederland. Promes staat al enige tijd gesignaleerd omdat hij in Nederland is veroordeeld tot bij elkaar 7,5 jaar cel voor zware mishandeling van een neef (1,5 jaar cel) en betrokkenheid bij drugshandel (6 jaar cel), twee zaken die overigens los staan van elkaar. Promes is in hoger beroep gegaan.

Promes zal feitelijk ruim vijf jaar gevangenisstraf moeten uitzitten, maar waande zich lange tijd veilig in Rusland, dat geen uitleveringsovereenkomst heeft met Nederland. In Dubai werd hij wél opgepakt, al was dat in eerste instantie voor een simpel verkeersongeval. Hij mocht na enige tijd de gevangenis verlaten, maar mag het land niet uit. Het is volstrekt onduidelijk wat de stand van zaken is rond zijn uitlevering. Volgens zijn advocaten kan de procedure lang duren en hoopt Promes ook nog steeds op terugkeer naar Rusland. In zijn contract met Dubai United staat dat hij de club gelijk mag verlaten als zich de kans voordoet terug te keren naar Spartak. Zijn contract bij Dubai United staat de uitleveringsprocedure overigens niet in de weg. Promes mag het land niet uit, maar is daar ondertussen wel vrij om te doen wat hij wil. (AD)…[+]