VS en Irak sluiten akkoord over plan terugtrekken westerse troepen

VS en Irak sluiten akkoord over plan terugtrekken westerse troepen

NEW YORK – De Verenigde Staten en Irak hebben een eerste overeenstemming bereikt over een plan voor de terugtrekking van de door de VS geleide westerse troepen uit Irak. De eerste honderden militairen zouden tegen september 2025 vertrekken, de rest tegen eind 2026. Dat melden verschillende bronnen aan Reuters. Het Amerikaanse persbureau meldt dat er nog een definitief akkoord moet volgen van de regeringen van Irak en de VS. Ook is er nog geen aankondigingsdatum, waarschijnlijk wordt dat tegen het eind van deze maand.

De overeenkomst volgt na meer dan zes maanden van gesprekken tussen Bagdad en Washington. De gesprekken waren in januari geïnitieerd door de Iraakse premier Mohammed Shia al Sudani. Rond die tijd voerden door Iran gesteunde Iraakse gewapende groepen aanvallen uit op in Irak gestationeerde Amerikaanse troepen. Daarbij kwamen drie Amerikanen om en raakten tientallen anderen gewond. Dat leidde weer tot vergeldingsaanvallen van de VS in de regio. De VS heeft ongeveer 2.500 militairen in Irak en negenhonderd in buurland Syrië, als onderdeel van de coalitie die in 2014 werd gevormd om Islamitische Staat (IS) te bestrijden.

IS werd eind 2017 verslagen in Irak en in 2019 in Syrië. Sindsdien heeft Irak laten zien dat het in staat is om elke resterende dreiging zelf aan te kunnen, zei Farhad Alaaldin, een buitenlandadviseur van Al Sudani. Volgens het plan verlaten alle coalitietroepen uiterlijk in september 2025 de luchtmachtbasis Ain al-Asad in de westelijke provincie Anbar. Tegen die tijd zullen ze ook hun aanwezigheid in Bagdad “aanzienlijk” hebben verminderd. Naar verwachting blijven Amerikaanse en andere coalitietroepen – uit onder meer Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië – tot eind 2026 in Erbil, de semiautonome noordelijke Koerdische regio in Irak. Zij hebben daar alleen een adviserende rol om lopende operaties tegen IS in Syrië te vergemakkelijken. (NU.nl)…[+]