Nieuw steunpakket uit VS voor Oekraïne, weer gevangenen geruild

2 (13.00 uur) Nieuw steunpakket uit VS voor Oekraïne, weer gevangenen geruild

VS – Regelmatig geeft NU.nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met deze keer de Verenigde Staten bereiden een nieuw, substantieel steunpakket voor Oekraïne voor.

Ook werden er opnieuw gevangenen uitgeruild door Oekraïne en Rusland.Het Witte Huis wil het nieuwe steunpakket voor Oekraïne voor het eind van de maand rond hebben. Dat zei de nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan zaterdag op een congres in de Oekraïense hoofdstad Kyiv.

Sullivan sprak via een videoverbinding van een “substantieel steunpakket.Sullivan liet weinig los over wat er in het nieuwe steunpakket opgenomen wordt. Wel sprak hij van “verschillende middelen”, waarmee hij onder meer lijkt te doelen op geld en wapens.Oekraïne wil van de VS vooral toestemming om langeafstandswapens in te zetten tegen Rusland. De Amerikaanse president Joe Biden is daar nog altijd  mee.Sullivan zei zaterdag ook dat Biden uitkijkt naar een nieuwe ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky later deze maand.

Zelensky zei eerder deze week dat zijn land naar de overwinning moet leiden, en wil dat bespreken met zijn Amerikaanse ambtgenoot. Als het aan Zelensky ligt, legt hij het plan ook voor aan Bidens mogelijke opvolgers, Kamala Harris en Donald Trump.Ik geloof dat er een uitgedokterde strategie nodig is om deze oorlog succesvol te beëindigen.

President Zelensky zegt dat hij dat op tafel kan leggen, dus we kijken ernaar uit om met hem erover te praten”, zei Sullivan.Een van de kwesties die Zelensky en Biden zullen bespreken, is de situatie rond Pokrovsk. Sullivan noemde die “uniek zorgelijk  De Russen zijn bezig aan een opmars richting de stad in Oost-Oekraïne. Als ze erin slagen de stad in te namen, is dat logistiek zeer voordelig voor ze. Oekraïne zou het juist lastiger krijgen om de strijdkrachten te bevoorraden. (NU)…[+]