Violiste krijgt het aan de stok met Ryanair: “Ik voelde me zo vernederd”

1 (18.00 uur) Violiste krijgt het aan de stok met Ryanair

MARSEILLE – De Franse violiste Esther Abrami (27) is kwaad op Ryanair. Eerder deze maand werd ze aan de gate tegengehouden omdat haar 200 jaar oude viool één centimeter te lang was om als handbagage mee te mogen op de vlucht. “Ik voelde me zo vernederd.”

De 27-jarige Abrami, goed voor bijna 340.000 volgers op Instagram, zou eerder deze maand met Ryanair vanuit Marseille naar Berlijn vliegen om er opnames te maken voor haar nieuwe album. Maar toen ze aan de gate kwam, werd ze tegengehouden door het personeel van de budgetmaatschappij.

Abrami werd verteld dat ze haar (200 jaar oude) viool niet mocht meenemen als handbagage omdat het instrument 56 centimeter groot was, één centimeter meer dan was toegelaten. “Ik bood aan om extra te betalen, ongeacht de prijs, maar dat leverde niets op. Ik bood aan om een extra stoel te kopen, maar ze zeiden dat de vlucht al vol zat, ook al was dat niet het geval. Ik bood aan om mijn viool uit het koffertje te halen en ze de hele tijd bij me te houden… Ik heb gesmeekt en gezegd dat ik al ontelbare keren met Ryanair had gevlogen en dat het nooit eerder een probleem was geweest. Niets hielp.”

Naast haar viool achterlaten was haar enige optie, zo kreeg ze te horen, om het instrument tussen de grote koffers in het bagageruim in te checken. Daarvoor was de viool echter te fragiel (en te duur). “Ze behandelden me als een stuk afval”, aldus Abrami. “Ik moest uit de weg gaan, want ik stond hun tijd te verspillen. Dit is de eerste keer dat ik zo’n grofheid heb meegemaakt. Nooit voelde ik me zo vernederd. Ik had tranen in mijn ogen.”

De Ryanair-vlucht zou uiteindelijk zonder Abrami vertrekken, maar de violiste slaagde er wel in om nog voor dezelfde dag een last-minute ticket te boeken bij een andere luchtvaartmaatschappij. ”Daar heb ik ontzettend veel geluk mee gehad. Een vlucht missen betekent vaak dat je een mooie kans verliest. Zo’n dom incident kan je reputatie schaden, eenvoudigweg onaanvaardbaar.” (De Telegraaf)…[+]