Gedetineerden Iran in hongerstaking ter herdenking dood Mahsa Amini

2 (20.00 uur)Gedetineerden Iran in hongerstaking ter herdenking dood Mahsa Amini

TEHERAN – In een Iraanse gevangenis zijn zondag 34 vrouwelijke gevangenen in hongerstaking gegaan. Zij doen dit om te herdenken dat het twee jaar geleden is dat massale straatprotesten tegen het regime van de ayatollah uitbraken. Dat meldt de stichting van Narges Mohammadi, die in 2023 de Nobelprijs voor de Vrede won.

“Vandaag, op 15 september 2024, zijn 34 vrouwelijke politieke gevangenen in de Evin-gevangenis in hongerstaking gegaan ter herdenking van de tweede verjaardag van de Vrouw, Leven, Vrijheid-beweging en de moord op Mahsa ’Jina’ Amini”, aldus de stichting.

In Iran braken in 2022 massaprotesten uit na de dood van Amini, een jonge vrouw die was opgepakt omdat ze haar hijab verkeerd zou hebben gedragen. De 22-jarige Amini zou slachtoffer zijn geworden van politiegeweld, maar de Iraanse autoriteiten ontkennen dat. De 52-jarige Mohammadi zit sinds november 2021 gevangen in de Evin-gevangenis in Teheran om ’misdaden tegen de staat’. Ze heeft het afgelopen decennium een groot deel in de gevangenis doorgebracht en is meermaals in hongerstaking gegaan. (De Telegraaf)…[+]