Aantal doden door hiv, tbc en malaria in twintig jaar met 61 procent gedaald

ZWITSERLAND – Tussen 2002 en 2023 zijn ongeveer 61 procent minder mensen overleden aan de ziektes malaria, tuberculose (tbc) en hiv. Dat meldt de Zwitserse organisatie The Global Fund. Maar die positieve ontwikkeling wordt volgens de organisatie bedreigd door conflicten en klimaatverandering.

The Global Fund zorgt sinds 2002 voor wereldwijde financiële ondersteuning van preventie en behandeling van hiv, tbc en malaria. Elke drie jaar vraagt de organisatie grote donorlanden een bijdrage te leveren. Ook Nederland doneert aan het fonds. In 2022 ging het nog om een donatie van 180 miljoen euro vanuit ontwikkelingshulp.

Met die investeringen zijn sinds 2002 65 miljoen levens gered, schrijft de organisatie. In 2001 stierven er wereldwijd 4,6 miljoen mensen aan de drie ziektes. Tegenwoordig zijn dat er 2,4 miljoen. “Dat zijn niet zomaar cijfers”, zegt directeur Peter Sands van The Global Fund daarover. Door de lagere sterftecijfers is ook de wereldwijde ongelijkheid in levensverwachting tussen landen met een derde afgenomen.

In de rest van het rapport staat ook dat er in de afgelopen 21 jaar zo’n 227 miljoen klamboes zijn uitgedeeld, 53,8 miljoen hiv-testen zijn afgenomen en 171 miljoen mensen zijn behandeld voor malaria. Ook krijgen 25 miljoen mensen antiretrovirale therapie tegen hiv. Dat zijn allemaal verbeteringen sinds 2022, stelt het rapport. De afgelopen jaren was het voor de organisatie lastiger haar taken uit te voeren vanwege de coronapandemie.

Bij de presentatie van het rapport in Londen woensdagavond plaatste directeur Sands ook een kritische noot. De organisatie merkt dat problemen als klimaatverandering en grote conflicten de wereldwijde gezondheid overschaduwen. Die problemen zijn “onlosmakelijk met elkaar verbonden”, stelde Sands. “Dezelfde mensen, de allerarmsten, worden getroffen door deze driedubbele klap.”

Mensen overlijden indirect door klimaatverandering doordat die ondervoeding en ziektes veroorzaakt, zei Sands. Grote conflicten zorgen door instortende zorginstellingen voor meer doden dan het oorlogsgeweld. De organisatie zegt daarom geld flexibel te investeren. Zo heeft ze subsidies opnieuw verdeeld om gemeenschappen die verstrikt zijn geraakt in de conflicten in Soedan, Oekraïne en het Midden-Oosten beter te helpen.

The Global Fund maakt zich ook zorgen over de financieringsronde die volgend jaar plaatsvindt. De organisatie wil de komende jaren 5,4 miljoen euro investeren. Maar sinds de coronapandemie heeft Sands gezien dat grote donorlanden minder bereid zijn geld beschikbaar te stellen voor gezondheidszorg. Het nieuwe Nederlandse kabinet heeft ook aangekondigd 300 miljoen euro te besparen op ontwikkelingshulp. (NU.nl)…[+]