Directeur MMC werkt aan permanente radioloog in MMC

shaista-abdul

NICKERIE – Het Mungra Medisch Centrum (MMC) kampt met een tekort aan radiologen, een probleem dat volgens directeur Shaista Abdul niet alleen het MMC treft, maar in geheel Suriname speelt. Dit heeft geleid tot lange wachttijden en beperkte beschikbaarheid van radiologische diensten, wat vooral een uit-daging vormt voor zowel electieve onderzoeken als acute situaties. Dit tekort is het gevolg van vergrijzende specialisten en betalingsachterstanden, waardoor radiologen minder beschikbaar zijn om in ziekenhuizen zoals het MMC te werken.

Zelfs ziekenhuizen in Paramaribo, zoals het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ)  en Diakonessenhuis, moeten op specifieke dagen werken met oudere collega’s of externen om radiologie-onderzoeken uit te voeren.  Voor een tijdelijke oplossing is er een samenwerking met andere ziekenhuizen.  Bij spoedgevallen of traumazaken wordt er samengewerkt  met de traumachirurgdokter van Egmond die trauma-CT’s beoordeelt samen met de radioloog in het Acade-misch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Neurochirurgische ondersteuning: CVA-CT’s worden beoordeeld door neuro-chirurgen in het AZP in samenwerking met de internisten.

Voor electieve CT-scans en röntgenfoto’s wordt er gewerkt  met buitenlandse radiologen via teleradiologie, waarbij zij op afstand rapportages doen. Patiënten worden geïnformeerd over de afwezigheid van een radioloog en krijgen een datum toegewezen. De eerstvolgende radioloog Buys komt weer op 6 oktober in het MMC. “Samenwerking met een privékliniek; wij zullen in samenwerking met de radioloog de diensten tijdelijk ondersteunen”, zegt de direc-teur. 

Vanaf 6 oktober zal radioloog Buys in het MMC Nickerie werkzaam zijn, wat een tijdelijke verlichting zal bieden. Voor een langetermijnplanning voor de directeur is wanneer de Surinaamse AIOS Radiologie afgestudeerd zijn, zal er weer een volledig radiologieteam beschikbaar zijn voor Suriname. De huidige situatie heeft volgens de directeur een directe impact op de gemeenschap, aangezien patiënten langere wachttijden ervaren en soms naar Paramaribo moeten reizen voor radiologische onderzoeken. Dit brengt extra kosten en ongemak met zich mee, vooral gezien de beperkte middelen in de regio. Het MMC Nickerie werkt nauw samen met het Ministerie van Volksgezondheid en andere ziekenhuizen, zoals het AZP,  ’s Lands Hospitaal, het SVZ, en het Diakonessenhuis om oplossingen te vinden voor het radiologietekort. De samenwerking met teleradiologie en het doorverwijzen van patiënten naar Paramaribo zijn enkele van de manieren waarop ze het probleem aanpakken.

“Wij doen een oproep aan het ministerie, partners en de bredere gemeenschap samen te blijven werken aan duurzame oplossingen voor het radiologietekort. Dit is een nationaal probleem en vereist gezamenlijke inspanningen om de gezondheid van de Surinaamse bevolking te waarborgen. We blijven ons inzetten om ondanks de huidige uitdagingen de best mogelijke zorg te bieden aan de inwoners van Nickerie en daarbuiten”, merkt Abdul op…[+]

 

Foto: Shaista Abdul  (Nieuw Wij)