Apple moet van Brussel sneller voldoen aan nieuwe Europese wetgeving

6 (02.00 uur)Apple moet van Brussel sneller voldoen aan nieuwe Europese wetgeving

AMSTERDAM – De Europese Commissie is twee procedures gestart om Apple te dwingen zijn iOS-besturingssysteem open te stellen. Dat is Apple al langer verplicht, maar daar heeft het bedrijf volgens Brussel nog onvoldoende voor gedaan.

De Europese Commissie kijkt de komende maanden waar het iOS-besturingssysteem beter moet samenwerken met apparaten van concurrenten, zoals smartwatches, koptelefoons of virtualrealitybrillen. Een andere procedure gaat over de manier waarop Apple verzoeken behandelt van bedrijven die producten willen ontwikkelen voor iOS.

Over zes maanden presenteert de Commissie haar bevindingen. Dan maakt ze ook bekend welke stappen Apple moet nemen om het iOS-platform verder open te stellen voor concurrenten. De procedures die de Commissie nu aankondigt, zijn geen formeel concurrentieonderzoek. Volgens Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) wil het EU-bestuur Apple via een “constructieve dialoog” laten voldoen aan de regels. “We concentreren ons op het waarborgen van eerlijke en open digitale markten.”

Sinds vorig jaar geldt de nieuwe Europese Wet op de Digitale Markten (DMA). Die moet ervoor zorgen dat grote techbedrijven concurrenten voldoende ruimte geven om gebruik te kunnen maken van hun belangrijkste platforms. Bij Apple is dat het iOS-besturingssysteem. De wetgeving is bedoeld om machtsmisbruik tegen te gaan. Apple en de Europese Commissie botsten al eerder over de nieuwe regels van de DMA. Zo vond de Europese Commissie dat Apple binnen zijn App Store apps te veel beperkingen oplegt om klanten naar andere kanalen te laten uitwijken. (NU.nl)

Foto: Eurocommissaris Margrethe Vestager. (NU.nl)…[+]