Jongeren laten zich door criminelen verleiden bankrekening beschikbaar te stellen

8 (07.00 uur)Jongeren laten zich door criminelen verleiden

AMSTERDAM – Bijna een op de tien jongeren is wel eens benaderd om als ‘geldezel’ zijn pinpas of bankrekening beschikbaar te stellen aan criminelen. Daarmee wordt dan crimineel geld weggesluisd. Vaak zijn deze jongeren nauwelijks op de hoogte van de risico’s.

Zo riskeren geldezels een strafblad, kunnen ze aansprakelijk worden gesteld voor financiƫle schade en kunnen banken hun rekening blokkeren en uiteindelijk beƫindigen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) waarschuwt opnieuw voor deze en voor andere vormen van fraude.

Volgens Marco Doeland, teamleider veiligheid bij de NVB, laten veel jongeren zich verleiden en overtuigen om als geldezel te dienen. Uit onderzoek blijkt dat een op de tien jongeren regelmatig wordt benaderd.

Absolute aantallen zijn niet bekend, maar het gaat om enkele tientallen miljoenen euro’s per jaar die op deze manier worden vrijgemaakt door criminelen. Het geld wordt opgenomen, doorgesluisd naar het buitenland of naar cryptoplatformen en er worden luxeproducten van gekocht. De ‘geldezels’ zelf krijgen er soms maar 50 tot 150 euro voor. (NU.nl)…[+]