Koendjbiharie: “Nog steeds geen Moni Karta voor personenmet beperking”

7

PARAMARIBO – Personen met een beperking, die een beschikking hebben om in aanmerking te komen voor een Moni Karta, hebben deze nog steeds niet ontvangen. Dit zegt Aniel Koendjbiharie, voorzitter van de Stichting Wan Okasi. Koendjbiharie vertelt dat er ook geen oplossing wordt gezocht om deze groep tegemoet te komen.
Zo geeft hij aan dat bekeken kan worden om deze groep per kas of per bank uit te betalen. Hij vraagt zich af waarom de regering erop blijft hameren om de sociale uitkeringen via de Moni Karta uit te betalen, terwijl er niet eens materiaal is om deze te vervaardigen. “Ik ga volgende week de mensen die nog geen Moni Karta hebben ontvangen oproepen om zich te registeren, om zo een beter beeld te krijgen hoe groot dat probleem is en zal dit probleem dan leggen op het bord van de president om op te lossen. Dit omdat de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting het zelf niet kan oplossen”, stelt hij.
Hij vindt het erg dat er dan niet iets anders wordt gecreëerd om de mensen te voorzien van hun geld, of de vervallen pasjes te verlengen. Men houdt er geen rekening mee dat de mensen hierdoor geen eten en drinken kunnen kopen, terwijl dit een paar keren is aangekaart, maar er is gewoon een stopwoord dat er geen materiaal is. Mensen moeten taxi betalen om naar de dokter te gaan en andere mensen moeten gedialyseerd worden en dit komt dan weg te vallen, want ze hebben geen geld om deze zaken te gaan regelen. Zwakke huishoudens, Kinderbijslag, AOV en mensen met een beperking zijn de doelgroep van de regering.
Voorts legt hij uit dat het probleem van de overheid dat er geen geld is, niet het probleem moet worden van de samenleving. Hij merkt op dat de overheid wel geld heeft voor de vele buitenlandse reizen. Hij vraagt zich af hoelang het nog zal duren voordat het Moni Karta-probleem zal zijn opgelost en hij vraagt zich af of de doelgroep die nu een achterstand heeft, het geld met terugwerkende kracht zal ontvangen.…[+]