Verdachte moordpoging Trump bij golfclub pleit onschuldig te zijn

9 (07.00 uur) Verdachte moordpoging Trump bij

FLORIDA – De man die ervan verdacht wordt Donald Trump te hebben willen vermoorden op diens golfclub, zegt onschuldig te zijn. Er lopen vijf federale aanklachten tegen de 58-jarige Ryan Routh, maar hij ontkent zijn schuld op alle punten.

Routh wordt verdacht van poging tot moord op de Amerikaanse oud-president en het aanvallen van een federale agent. Ook lopen er drie wapengerelateerde aanklachten tegen hem, schrijft Politico. Zo wordt hij verdacht van het bezitten van een vuurwapen ter bevordering van een geweldsmisdrijf, het bezitten van een vuurwapen als misdadiger en het bezitten van een vuurwapen met een uitgewist serienummer.

De advocaat heeft aan de rechter laten weten dat Routh op alle punten pleit onschuldig te zijn. De verdachte was zelf in de rechtbank aanwezig.

Volgens de aanklagers kampeerde Routh urenlang buiten de hekken van Trumps golfbaan in de Amerikaanse staat Florida. Vanuit zijn positie zou hij vrij zicht hebben gehad op de eerstvolgende hole waar Trump zou gaan golfen. De Secret Service zag een vuurwapen in de bosjes en vuurde zo’n vier tot zes kogels af op de verdachte. Hij vluchtte in een zwarte SUV, maar de Amerikaanse autoriteiten arresteerden hem kort daarna.

Het waarnemend hoofd van de Secret Service, Ronald L. Rowe jr., liet later weten dat de omgeving van de golfclub niet goed doorzocht was. Volgens Rowe stond het niet in Trumps planning om te gaan golfen. Doordat hij op het laatste moment besloot naar zijn golfbaan in West Palm Beach te gaan, had de geheime dienst geen tijd om de omgeving van de golfbaan te doorzoeken. Zo kon het dat de verdachte bijna twaalf uur lang verscholen zat in de bosjes.

Vorige week werd duidelijk dat Routh maanden geleden een briefje over moordplannen achterliet bij een vriend. “Dit was een moordpoging op Donald Trump, maar ik heb je teleurgesteld”, staat in het briefje. Ook beloofde hij 150.000 dollar aan degene die “de taak wel volbrengt”. (NU)…[+]