Eerste vrouwelijke president van Mexico geïnstalleerd: ‘Tijd voor verandering’

Ruling party presidential candidate Claudia Sheinbaum addresses supporters after the National Electoral Institute announced she held an irreversible lead in the election in Mexico City, early Monday, June 3, 2024. (AP Photo/Eduardo Verdugo)

MEXICO – Claudia Sheinbaum is geïnstalleerd als de nieuwe president van Mexico. De 62-jarige Sheinbaum is niet alleen de eerste vrouw in deze functie, maar ook de eerste joodse president van het katholieke land. Ze won de presidentsverkiezingen begin juni. Sheinbaum is traditiegetrouw met een eedaflegging geïnstalleerd in San Lázaro, het parlementsgebouw in het centrum van hoofdstad Mexico-Stad. In haar toespraak benadrukte ze hoe uniek haar benoeming als vrouw is. “Nu is het tijd voor verandering, nu is het tijd voor vrouwen.”

Ook maakte ze duidelijk hoe ze drugskartels wil aanpakken. “We zullen niet vervallen in een onverantwoordelijke drugsoorlog”, zei ze. Daarmee zet ze ongeveer de strategie van haar voorganger Andrés Manuel López Obrador voort. Wel belooft ze meer inlichtingenwerk en onderzoek. López Obrador geldt als Sheinbaums politieke mentor. Hij werd tijdens zijn ambtstermijn (2018-2024) erg populair, maar mocht zich niet opnieuw verkiesbaar stellen. Sheinbaum en López Obrador zijn beiden lid van de links-populistische politieke partij Morena.

Sheinbaum heeft in zowel de politiek als de wetenschap haar strepen verdiend. Ze studeerde natuurkunde en was actief bij een politieke studentenpartij. In 2000 werd ze milieuwethouder in Mexico-Stad onder toenmalig burgemeester López Obrador. Ze verliet de politiek in 2006 voor een plek bij het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Haar team won in 2007 de Nobelprijs voor de Vrede. In 2015 maakte ze haar rentree in de politiek als eerste vrouwelijke burgemeester van Tlalpan, een stadsdeel van Mexico-Stad. In 2018 werd ze verkozen tot hoofd van de regering van de hoofdstad. Dat was ze tot ze zich verkiesbaar stelde voor het presidentschap. (NU.nl)…[+]